İnsanoğlunun İmparatoru

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İnsanoğlunun İmparatoru, Warhammer 40,000 evreninden düşsel bir karakterdir. O evrende, zamanın en büyük insanı kuruluşu, Imperium’un lideridir.

İlk zamanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyaz Cüce’nin çalışmalarına göre insanlık önce Warp’tan korktu, sonra onunla birlikte yaşamaya başladı.

Warp ile haberleşen yetenekli bireyler vardı ve onu birçok amaç için kullanabilirlerdi (İlkel insanlığın şifacıları, ruhsal liderler, Şamanlar). Hatta bu insanların ruhları ölümden sonra Warp’ta akabilir ve yeni insan vücutlarında doğabilirdi.

Fakat insanlık daha fazla bilgi kazandığı gibi daha fazla güç için arzular ve zevkler yetiştirdi ve bozulma başladı. Ruhsal liderler ilahi hediyelerin azaldığını fark ettiler ve reenkarnasyon zorlaştı.Bu liderler bozulmayı durduramadı. Büyük bir konsey oluşturdular, belki bu konsey bir şeyler başarabilirdi. Onlar akıl almaz bir gücün yeniden doğması için yaşamlarını feda etmeye karar verdiler.

Bu konsey toplantısından bir yıl sonra intiharlar sonuç verdi ve bir çocuk doğdu (imparator diye anılacak olan). Gerçek adı bilinmemekle birlikte bazı WH 40K kaynaklarına göre M.Ö. 8. bin yılda Orta Anadolu’da doğdu (Priestley and Ansell, 1990; Abnett, 2006). O yalıtılmış bir alanda büyüdü. Fakir kırsal alanda onun yaşlanmasını durduracak güce ve birçok mucizeye sahip olduğu yayıldı.

Yıllar sonra İmparator’un akıl ve sezgi gücü büyüdü ve ruhsal bozulmayı anlayıp değiştirmeye koyuldu. O daima insanlığın değişimlerini kolaylaştırmak, insanlığı korumak için arka planda kaldı. İnsanlığa pozitif değerler katan büyük adamların özdeşliğinde çağlar boyunca çok farklı adlar alarak yaşadı. Başka zamanlar da insanlığı aydınlanmaya götüren yolda ilerletmek için elinden geleni yaptı.

İmparator’a ait ilk kayıtlara 29. milenyumda Terra’yı fethettiğinde rastlanır. Space Marine’ler Genetik mühendisliğiyle yıldızları fethetmek amacıyla yaratıldı. İmparator Marstaki Adeptus Mechanicus’un yardımıyla Space Marine alaylarını ve onları evrenin her yerine götürebilecek uzay gemileri inşa etti.

Space Marine alaylarının başına geçirmek için kendi genleriyle üstün insanlar olan Primarchları yarattı. Fakat bilinmeyen bir sebepten dolayı (Kaos Tanrıları gibi) Primarch ceninleri Galaksinin dört bir yanına dağıldı.

Büyük Sefer[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator Mücadele Çağı boyunca birbirinden ayrılan insanlığı birleştirmek için büyük bir sefer başlattı. Kutsal savaşın ilk yıllarında İmparator genetik oğullarına yol göstermek için savaşın ön cephelerinde bulundu. Birçok gezegen genç imparatorluğun hakimiyeti altına alındı ve İmparator oğullarını teker teker buldu.

İmparator Ullanor Savaşını izlemek ve gizli projeleri üzerinde çalışmak için Dünya’daki gizli laboratuvarlarına geri döndü. En önemli çalışmasını yapmak için Kutsal Savaşı kontrolünü oğullarına bırakarak terk etti. Geri dönüşünün sebebini hoşnutsuzluğun ilk tohumları zihnine eken Savaş ustası Horus Dahil kimseye açıklamadı.

Horus İhaneti[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Sefer Horus’un kıskançlığı sonucu Horus İhanetine dönüştü. Horus’un önderliğinde dokuz Space Marine Lejyonu ve sayısız ımperial Guard askerî Kaos’a döndü ve galaktik bir iç savaş başlattı. Horus’un geri dönebileceğine inanan İmparator bu düşünceyi Horus’un orduları Dünya’yı kuşattığında hatta Horus ile göğüs göğse savaşında bile sürdürdü. Fakat İmparator Horus’un Kaos Tanrılarından aldığı gücü küçümsemişti. Düelloda İmparator Horus’u incitmemek için uğraştı fakat kendisi ağır yaralanmıştı. Horus İmparatorun yaralı vücudunun yanında iken odaya giren Adeptus Custode'si bir tek bakışı ile yaktı. Terminator’un ölümü İmparatorun Horus’un Kaos’ta ne kadar ilerlemiş olduğunu anlamasını sağladı ve İmparator benzersiz gücünü bir saldırıda topladı. Bu saldırı ile Horus’un aklından Kaos tamamen silindi ve Horus öldü.

Kurtuluş Günü[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorun yaralı bedenini en sadık oğlu Rogal Dorn buldu. İmparatorun komutlarını izleyerek onun bedenini Altın Taht adındaki makineye koydu. İmparator Altın Tahtta ne ölü ne de diri olarak bugüne kadar bekledi. İlk başlarda İmparator’un önergeleri doğrultusunda yapılan altın taht bugün karmaşık bir makine topluluğudur. Altın taht kutsal yer ımperialis’te İmparator’un bekçisi tarafından korunur. İmparatorun fiziksel formunun bulunduğu Altın Taht’ın çalışması dikkatle sürdürülür.

Altın taht ayrıca ışıktan daha hızlı yolculukları mümkün kılan Astronomican adı verilen devasa bir Warp iletişim kulesine bağlıdır. Ümidin ışıldaması veya Altın Yol olarak bilinmiş sinyali İmparator Altın Tahtın üzerine odaklıyormuş gibi görünse de bu olayın arkasında on bin insan psişiği vardır. Engizisyonun kötü şöhretli kara gemileri tarafından getirilen bu psişiklerin gücü birkaç ayda tükenir.

Horus İhaneti'nin ardından İmparator ya da diğer adıyla İnsanoğlunun Ölümsüz İmparatoru birçok insan tarafından bir ilaha dönüştürüldü. Bu inanış Imperium tarafından yaygınlaştırıldı. İmparator'u kabul etmeyenler ise heretic (kâfir) olarak suçlandı ve ölüme varan cezalara tabii tutuldu.

İmparatorluk halkı İmparator'un onları izlediğini ve iblislere, kötülüğe, Kaos'a karşı koruduğunu düşünürler. Space Marines (Uzay Bahriyelileri) ise bu konuda bir istisnadır. İmparator'a tapan chapterlar (bölükler) olsa da genelde Space Marines İmparator'a tapmazlar. İmparator'un kökenini daha iyi bilen Space Marines onu üstün bir komutan, harika bir savaşçı ve insanoğlunun kurtarıcısı olarak görürler. Bunun dışında bazı söylentiler de vardır. Bunlara göre İmparator çok uzun süredir komada kalmıştır, yalnızca insanları kandırmak için kurulan bir makine topluluğudur. Bu görüşler Inqusition'a (Engizisyon) göre heresydir (kafirlik). Bazı bilgilere göre astrofatlar İmparator'un ruhuna istekli bir şekilde bağlanmalı ve gereken gücü sağlamalıdır. Astrofatların ise yaşayıp yaşamadığı bilinmemektedir.

Başlangıçta Engizisyon yasaları yalnızca İmparator'un yaralarının iyileşmesi için kurulan basit bir makineden bahsederdi. Fakat Engizisyon'un yeni bölümleri ve yeni kurulan "Terra Yüksek Lordlar" kurulu İmparator'u Altın Tahtta saklamayı tercih eder. Çünkü onlara göre İmparator'un dönüşü yeni bir iç savaşa yol açabilir. Ayrıca İmparator Warp'ta uzun süre boyunca bulunmuştur. Çeşitli değişikliklere uğramasından korkulur. Sonunda İmparator'un Anadolu'daki gerçek kimliğini bilenler arasında İmparator'un yeniden doğması için bütünüyle ölmesi gerektiği inancı oluştu.