İçeriğe atla

Şarj edilebilir alkalin pil

Kontrol Edilmiş
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şarj edilebilir alkalin piller

Şarj edilebilir alkalin pil, tekrarlanan kullanım için şarj edebilen bir alkalin pil türüdür. Birinci nesil yeniden şarj edilebilir alkalin teknolojisi, Battery Technologies Inc tarafından Kanada'da geliştirildi ve Pure Energy, EnviroCell, Rayovac ve Grandcell'e lisanslandı. Ardından gelen teknoloji ve patent gelişmeleri tanıtıldı.[1] Biçimler arasında AAA, AA, C, D ve anında açılmış dokuz voltluk piller yer alıyor.

Şarj edilebilir alkalin piller tamamen şarj edilmiş olarak üretilir ve kendi kendine deşarj olan NiCd ve NiMH pillerden daha uzun süre kendi şarjlarını tutma kabiliyetine sahiptir. Şarj edilebilir alkalin piller, şarj etme verimliliği yüksektir ve atılabilir hücrelere göre daha az çevresel etkiye sahiptir.

Kullanılabilen çoğu alkalin pil, atılıncaya kadar kullanılmak üzere tasarlanmış ve kullanıldıktan sonra atılır. Şarj edilebilecek şekilde tasarlanmış şarj edilebilir alkalin piller de vardır.

Tek kullanımlık alkalin piller birincil pil olarak sınıflandırılır; Üreticiler şarjı desteklemiyor ve tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyorlar. Bu tavsiyeye rağmen, alkalin piller başarılı bir şekilde şarj edildi ve uygun şarj cihazları mevcuttu. Yeniden şarj edilmiş bir alkalin pilin kapasitesi, genellikle o güden sonra kullanılmaz hale gelene kadar şarj sayısıyla azalır.[2]

Düşük dalgalanmalı doğru akım, tek kullanımlık alkalin pillerin şarj edilmesi için uygun değildir; Saniyede 40 ila 200 darbeli bir hızla atanmış bir akıma daha uygun bir oran % 80 görev döngüsü ile idi. Darbeli şarj elektrolit riski - genellikle potasyum hidroksit (KOH) - lekesi azaltmak için görünüyor. Şarj akımı, hücrenin patlayabileceği hızlı gaz üretimini önlemek için düşüktür. Elektrolit sızdıran hücreler bir güvenlik tehlikesi oluşturur ve yeniden kullanım için uygun değildir. Tamamen boşalmış hücreler, yalnızca boşaltılmış bir durumda saklandıkları takdirde, kısmen tüketilen hücrelere göre daha az başarıyla şarj olurlar - pil şarj cihazı üreticileri, ölü hücreleri şarj etmek için iddia etmiyorlar.[3]

Boşalmış bir alkalin pilin şarj edilmesine çalışılması kutunun içinde gaz üretmesine neden olabilir. Teneke kutu normal olarak sızdırmaz hale getirildiğinde, hızlı gaz birikimi ile oluşan basınç, basınç tahliye contasını açabilir ve elektrolit sızıntıya neden olabilir. Elektrolit içerisindeki potasyum hidroksit aşındırıcıdır ve özellikle de ekipman içindeki pil temas yerlerini aşındırarak yaralanmaya ve hasara neden olabilir.

Pillerde kullanılan bazı malzemeler çevreye zararlıdır. Bazı yargı bölgelerinde, pilleri normal atık akımlarına atmak yasadışıdır. Kullanılmış taşınabilir piller için ücretsiz toplama noktaları, genellikle pillerin satıldığı yerlerde bulunur.

Bir alkalin pil boşaldığında, pilin içindeki kimyasallar reaksiyona girerek bir elektrik akımı oluştururlar. Bununla birlikte, kimyasallar kimyasal dengeye ulaştığında, reaksiyon durur ve pil tükenir. Aküyle ters yönde bir akım sürerek, denge orijinal reaktanlara doğru geri kaydırılabilir. Farklı piller farklı kimyasal reaksiyonlara dayanır. Bazı reaksiyonlar kolaylıkla geri dönüşümlüdür, bazıları da değildir. Çoğu alkalin pillerde kullanılan reaksiyonlar, ikinci kategoriye girer.[4] Özellikle, hücrede ters akım sürerek üretilen metalik çinko, genellikle hücredeki orijinal konumuna geri dönmez ve ayırıcı katmana pil anodu ve elektrolit arasında zarar veren kristaller oluşturabilir.

Bu piller, standart bir boyutu (AA, AAA, C, D, vb.) destekleyen herhangi bir cihazda kullanılabilse de, periyodik kullanımda en uzun süre dayanacak şekilde formüle edilirler. Bu tür pil, uzaktan kumandalar gibi düşük seviyede boşaltılmış cihazlarda veya flaş, televizyon uzaktan kumanda el cihazı, taşınabilir radyo gibi periyodik olarak kullanılan cihazlar için daha uygundur. % 25'ten azı tarafından boşaltılırsa, yüzlerce döngü için yaklaşık 1.42 V'a kadar şarj edilebilirler. % 50'den daha az boşaltırlarsa, birkaç düzine döngü için yaklaşık 1.32 V'a kadar neredeyse tamamen şarj edilebilirler. Derin bir deşarj sonrasında, orijinal yüksek kapasiteli şarjlarına ancak birkaç şarj-boşaltma döngüsünden sonra getirilebilirler.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017.