Ōtani Kōzui

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ōtani Kōzui
Doğum27 Ekim 1876(1876-10-27)
Kyoto
Ölüm5 Ekim 1948 (72 yaşında)
MeslekBudist Rahip, Tarihçi

Ōtani Kōzui (大谷 光瑞) (27 Aralık 1876 – 5 Ekim 1948) Japonya, Kyoto'daki Jōdo Shinshū Budizminin Nishi Honganji alt mezhebinin 22. başrahibiydi. Subashi gibi Orta Asya'daki Budist sitelerine keşif gezileriyle tanınır.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

1902 ile 1910 arasında, başrahipliğe gelmesi sebebiyle katılamamasına rağmen Orta Asya'ya üç adet sefer finanse etti. Ōtani, Kraliyet Coğrafya Topluluğu'nun bir üyesiydi ve Sven Hedin ve Albert von Le Coq gibi Orta Asya kâşiflerinden birkaçına ev sahipliği yapmıştır. Bu keşif seferlerinin sonucunda Orta Asya'daki çeşitli arkeolojik alanlardan çok sayıda tarihî materyal Japonya'ya getirilmiştir. Genellikle "Ōtani koleksiyonu" olarak adlandırılan bu koleksiyon, bugün Tokyo, Kyoto, Çin ve Kore'ye dağılmış olmasına karşılık Orta Asya araştırmalarında hâlâ önemli kabul edilmektedir. Ruhanî sorumluluklarına ve Orta Asya'daki faaliyetlerine ek olarak Çin, Mançurya ve Çin porseleni hakkında da yazılar yazdı. Büyük Oyunu oynayan İngiliz ve Rus istihbaratı, arkeolojik keşif gezilerinin casusluk faaliyetlerinin örtüsünden biraz daha fazlası olduğundan şüpheleniyordu. Japonya, bunların yalnızca Budizmin Japonya'ya geldiği yolun araştırılması olduğunu ve siyasî bağlantıları olmadığını belirtmiştir.[1]

Babası Myonyo'nun ölümünden sonra, 1903'te Nishi Honganji'nin başrahibi oldu. Seferleri finanse etmeye devam ederken, kendisini Jōdo Shinshū mezhebinin modernize edilmesine adadı. Ancak seferleri finanse etmesi cemaatini büyük miktarda borca soktu. Malî bir skandal sebebiyle 1914 yılında başrahiplikten çekildi. Onun yerine yeğeni Shonyo 23. başrahip oldu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Information stand in the Tokyo National Museum.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hopkirk, Peter (1980). İpek Yolundaki Yabancı Şeytanlar: Orta Asya Çin'in Kayıp Şehir ve Hazinelerinin Arayışı Amherst: Massachusetts Üniversitesi Yayınları . 0-87023-435-8 .