İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Istanbul Darülfün’unun Fen Şubesi (Fakültesi) içindeki “Heyet (Astronomi) ve Jeofizik Enstitüsü”nün 1926-1927 öğretim yılında kuruluşuna dayandırılır.

1933 üniversite reformu sonrasında Fen Fakültesinin de yeniden yapılandırılması çalışmalarıyla Jeofizik Enstitüsü Fen Fakültesi yapısı içinde 1952 yılında açılmıştır. Jeofizik Mühendisliği öğretimine dönük çalışmalar 1955 yılında başlatılmış ancak çalışmalar 1968 yılında Tatbiki Jeofizik Kürsüsü ile kurumsal yapıya ulaşmıştır. 1969 yılında Jeofizik Yüksek Mühendisliği diplomasının verilemesine başlanmıştır Jeofizik, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nden ayrılarak 1978 yılında kurulan Yer Bilimleri Fakültesinin bir bölümü olmuş ve bu fakültede 1980 yılında kadar eğitim ve öğretime devam etmiştir. 1982 yılında Kimya ve Yer Bilimleri Fakültesinin YÖK yasasıyla birleştirilmesi ile kurulmuş olan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi içinde Jeofizik Mühendisliği Bölümü yer almıştır.

Bilimsel Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin ilk jeofizik eğitim kurumu olan bölümde, akademik ve bilimsel faaliyetler, "Uygulamalı Jeofizik", "Yer Fiziği" ve "Sismoloji" Anabilim dallarında yürütülmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]