Mola

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İki erkek iş günü boyunca ara veriyor
Seattle şehir çalışanları 1960'larda kahve molası veriyor.

İşyerinde ara verme veya mola, bir çalışanın işinden izin almasına izin verildiği çalışma saatlerinde geçen süredir. Farklı mola türleri vardır, uzunluğa ve işverenin politikalarına bağlı olarak mola ödenebilir veya ödenmeyebilir.[1]

Yemek molaları, çay molaları, kahve molaları veya öğle molaları genellikle on dakika ile bir saat arasında değişir. Amaçları, çalışanın çalışma günü boyunca düzenli olarak planlanmış bir yemek yemesini sağlamaktır. Tipik bir gündüz işi için bu öğle yemeğidir, ancak bu diğer çalışma saatleri olanlar için değişebilir. Öğlen yemeği molaları çalışanın enerjisinin yenilenmesini sağlar. Bu molanın ödenmemesi ve baştan sona bütün iş gününün bu zamanı alabilmek için ödenen saat sayısından daha uzun olması nadir değildir.

Tuvalet / WC tatili[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir çalışanın tuvalet veya WC kullanmasına izin vermek için kısa bir mola ve genellikle 10 dakikadan az sürecek. Birçok işveren, çalışanlarından düzenli aralıklarla yapılan molalar ve öğle yemekleri sırasında tesisleri kullanmalarını beklemektedir. Çalışanların tesisleri kullanma gereksinimlerini gerektiği gibi kullanma haklarının reddedilmesi işyerinin sıhhatini ve işçi sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve hem bu hem de diğer nedenlerle yasal sorunlar yaratabilir.[2] Ancak günümüz ortamlarında tuvalet molaları genel olarak kabul edilir ve işverenler tarafından izlenmez. Şubat 2017'de İsveç'in Övertorneå Belediyesinde bir yetkili, cinsel aktivite için bir saatlik bir mola önerdi.

Kahve Molası[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nde ve başka yerlerde bir kahve molası, iş ve sanayi sektöründeki çalışanlara verilen kısa bir sabah dinlenme süresidir. Commonwealth terimleriyle "elevenses", "smoko" (Avustralya'da), "sabah çayı", "çay molası", hatta sadece "çay" ile eşleşir. Bir öğleden sonra kahvesi molası veya öğleden sonra çayı da sıklıkla görülür.

Kahve molaları genellikle 10 ila 20 dakika sürer ve sıklıkla iş vardiyasının ilk üçünün sonunda meydana gelir. Bazı şirketlerde ve bazı kamu hizmetlerinde, kahve molası belirli bir saatte resmen gözlenebilir. Bazı yerlerde sıcak ve soğuk içecekler ve kekler, ekmekler ve hamur işleri içeren bir "el arabası" sabah ve öğleden sonra aynı saatte gelir, bir işveren günlük servis için dışarıdaki bir catering şirketi ile sözleşme yapabilir.[3] Kahve molaları, belirlenmiş bir kafeteryada veya çay evinde fiili çalışma alanından uzakta gerçekleşebilir.

Daha genel olarak, "kahve molası" tabiri işten herhangi bir mola anlamına gelmeye başlamıştır.

Aperitif molalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Snack molaları genellikle yemek molalarından daha kısadır ve bir çalışanın hızlı bir atıştırmalık edinmesini veya diğer kişisel ihtiyaçları yerine getirmesini sağlar. Benzer mola türleri arasında tuvalet ve duman molaları da vardır, ancak "mola molası", bu molalar için evrensel adlandırma olarak kabul edilir. Bu molalar Kaliforniya eyaletinde de gereklidir; Her 3,5 saatte bir 10-15 dakikalık ara çalıştı.[4]

Sigara molaları[değiştir | kaynağı değiştir]

21. yüzyıldaki birçok şirket, mülklerinde sigara içilmesine izin vermemektedir, ancak bazı işverenler işçilerin tesislerini sigara içmelerine bırakmalarına izin vermektedir; Duman (veya 'smoko') sonları farklı uzunluklarda olabilir, ancak çoğunlukla öğle tatilinden daha kısadır. Bazı işverenler sigara konusunda çok katıdır.[5] Sigarayı bırakma eleştirisi, sigara içmeyen çalışanların küçük bir soluk almadığıdır, çünkü onlar sigara içmezler. Bununla birlikte, bazı çalışma ortamlarında sigara molaları yaygın olarak kabul edilmekte ve bazıları tarafından meslektaşlarla ağ kurmanın iyi bir yolu olarak görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]