Burhan Felek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Burhan Felek
Doğum11 Mayıs 1889(1889-05-11)
İstanbul
Ölüm4 Kasım 1982 (93 yaşında)
İstanbul
MilliyetTürk
MeslekGazeteci, spor adamı, yazar
12 Mart 1930 tarihli Politika gazetesinde Burhan Felek

Burhan Felek (11 Mayıs 1889, İstanbul - 4 Kasım 1982, İstanbul), Türk gazeteci, spor adamı ve yazardır.[1]

1910'da, o dönemdeki adı İstanbul Hukuk Mektebi olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ticaret Vekaleti'nde hukuk müşavirliği, liselerde öğretmenlik ve avukatlık, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Üsküdar Anadolu SK kurucusudur. Uzun yıllar Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi'nin başkanlığını yapmıştır.

Erken Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Burhan Felek, 1889’da Üsküdar’da dünyaya gelmiş olup sporla ilgilenmeye erken yaşta başlamıştır. İlgi duyduğu ilk spor dallarından bir tanesi güreştir.[2] Gençliğinde güreşle birlikte; futbol, atletizm gibi branşlara da yönelme eğilimine girmiştir.[2] Henüz 17 yaşındayken kardeşiyle birlikte Anadolu İdman Yurdu adında bir kulüp kuran Felek, kulübünün maçlarında da hafbek (güncel futbolda ön libero olarak tanımlanabilir) oynamıştır.[3] Kulübün kuruluş hikayesi de oldukça ilginçtir zira Anadolu İdman Yurdu’nun, Cemiyetler Kanununa göre tescil edilmediği yıllarda kulüp üyeleri Felek’in evine gelmiş, kulüp meseleleri orada konuşulmuştur.[2] Polislerin dikkatini çeken bu toplanmalar, bir süre sonra sorgulamayla sonuçlanmıştır. 1974 yılında yayınlanan ‘Yaşadığımız Günler’ isimli kitabında Burhan Felek, o günleri şu şekilde anlatmıştır:

-Oyunlarımızı ekseri tek kale halinde İbrahim Ağa çayırında yapardık. Bir gece bizim evdeki toplantıyı polis bastı. Durumumuzu anlattık. Hemen cemiyetler kanununa göre kendimizi “nizami”leştirmemizi emrettiler. 1907’de kurulmuş olan “Anadolu” kulübü resmi tescil tarihi olan 1908’de kurulmuş göründü.(...) Ben takımda yer almak suretiyle futbola 17 yaşında başladım. Sol haf oynadım. 29 yaşımda 12 sene oyundan sonra kestim. İyi bir oyuncu olamadım ama Anadolu kulübünün kuruluşundan itibaren idarecilikte vazife aldım. 1918 yıllarında kulübün reisi idim. Sonradan işlerimizle kulübün işlerini telif etmek mümkün olamadı. 1923’de Ali Sami, Yusuf Ziya merhumlarla Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nı kurduk. Bu Türkiye’nin ilk amatör ve esaslı spor kuruluşudur.

Anadolu İdman Yurdu, tescil edildikten sonra sadece futbolla sınırlı kalmayıp su sporları, atletizm gibi branşlarda da faaliyet göstermiştir. Bununla birlikte kulüp, kurulduğu günden itibaren yaklaşık 12 sene boyunca İstanbul liglerinde (1959 yılına kadar Türkiye’de ulusal bir lig yoktur, şehir ligleri oynanmıştır) sürekli olarak tepeye oynayan bir takım hüviyetindedir.[2]

Gazetecilik hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazeteciliğe Donanma dergisinde başladı. Tasvir-i Efkâr'da (1918) spor yazarı ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vakit, Millet, Yeni Ses, Milliyet ve Tan gazetelerinde fıkra ve mizahî hikâye yazarlığına daha sonra 29 sene Cumhuriyet gazetesinde devam etti. 1969'da 45 yılı dolduran fıkra yazarlığını ölümüne kadar Milliyet'te sürdürdü. Özellikle Pazar günleri Recebin Kahvesi adlı köşesinde yazdığı mizah yazıları ile de beğeni topladı. 1974 yılında kendisine Şeyh-ül Muharririn unvanı verildi. O tarihte dünyada en uzun süre gazetecilik yapan ve dünyanın en yaşlı gazetecisi idi.[kaynak belirtilmeli]

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Üsküdar'daki Burhan Felek kapalı yüzme havuzu

Üsküdar'da TVF Burhan Felek Voleybol Salonu'nu adı verilmiştir. Hemen aynı bölgede kapalı ve açık yüzme havuzları olan spor tesisine de adı verilmiştir. Yine Üsküdar‘da eski Üsküdar Lisesi’ne de adı verilmiştir. Mersin ve Eskişehir'de ise bir caddeye adı verilmiştir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hint Masalları (Gezi yazıları,1944)
  • Felek (1947)
  • Vatandaş Efendi (mizah hikâyeleri, 1957)
  • Eski İstanbul Hikâyeleri (1971)
  • Yaşadığımız Günler (1974)
  • Nasrettin Hoca (1982)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Burhan Felek". Türkiye Gazeteciler Cemiyeti. 27 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d "Akgül, L.H. (2001). Cumhuriyet Dönemi Spor Adamlarından: Burhan Felek." Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti. Burhan Felek. TGC". 
Sportif görevi
Önce gelen:
Bekir Silahçılar
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı
1962-1982
Sonra gelen:
Raşit Serdengeçti