Parke: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Masifparke (mesaj | katkılar)
10. satır: 10. satır:
== Masif Parke ==
== Masif Parke ==


[http://www.masifparke.com.tr Masif parke ] zemin döşeme malzemeleri arasında en çok tercih edilen sağlıklı parke çeşitlerinden biridir. Masif Parke, Uzun ömürlü olması, ısı ve ses izalosyonu sağlaması, sistre olabilmesinden dolayı günümüzde de sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir.
Geleneksel parke, uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 15-20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır. Geleneksel parkelerin yapımında, dayanıklılık açısından [[meşe]], [[gürgen]], [[dişbudak]], [[gül ağacı]], ceviz, maun gibi sert ağaçlar kullanılır. Geleneksel parke "masif parke" olarak adlandırılır.


[http://www.daco.com.tr Masif parke ] üretimi, dayanıklı, uzun ömürlü ve sert ağaçlardan yapılmaktadır. Tamamiyle masif parke olması sebebiyle yerince çok sistre payı vardır bu sayede uzun seneler boyunca sağlıklı yapısını ve ilk günkü görünümünü korur. Masif Parke ile ilgili maliyet konusuna geldiğimizde ise piyasada kulaktan kulağa pahalıdır diye bilinen bilginin pek doğru olmadığı ve Masif Parke ile ilgili uygun fiyatlı ürünler, butik ürünler, proje ürünleri olarak bir çok ürünün masif parke fabrikalarından temin edilebilmektedir. Bu bağlamda laminant fiyatına bile masif parke alabilirsiniz veya lamine parke fiyatlarında masif parke alabilirsiniz, bir çok mekân, konutlar, villalar, restorantlar, oteller, alışveriş merkezleri ve iş yerleri için tercih sebebi olmaya devam etmektedir...
Uygulamada, 15x90x300-1300 mm gibi boyutlardaki masif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır, [[tutkal]] ve zımpara talaşı karışımı ile ek yerleri ve boşluklar doldurulur, kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.


[http://www.yilparparke.com Masif parke ], uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve diğer parke türlerine göre kimi zaman daha pahalıdır, kimi zaman çok daha uygundur.
[http://www.masifparke.com.tr Masif parke ], uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve ağaç cinsine ve ebatlarına göre diğer parke türlerine göre kimi zaman daha pahalıdır, kimi zaman çok daha uygundur.

Kullanılan ağaç cinsleri :

Avrupa menşei'li ağaçlar; Meşe, Akçaağaç, Ceviz,

Afrika menşei'li ağaçlar; Iroko, Sapelli, Dibetou, Ovengkol, Bubinga


== Laminat Parke ==
== Laminat Parke ==

Sayfanın 06.27, 17 Haziran 2011 tarihindeki hâli

Parke zemin kaplaması

Parke, yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türüdür. Doğal bir malzeme olması nedeni ile parke zemin kaplamaları günümüz yapım işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde, orman ürünlerinin kullanımında çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerle geleneksel masif ahşap parke yerine daha çok laminat parke ve lamine parkeler olarak adlandırılan parke türleri kullanılır.

Tarihi

Ahşap yer döşemenin ilk kullanımı 3000 yıl öncesine kadar gitmektedir. İbrani Kralı Süleyman’ın mabedinde yapılan kazılarda, farklı ağaç türlerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş yer döşemeleri bulunmuştur. Zamanımıza kadar gelen süreç içerisinde önceleri daha çok masif halde kullanılan ağaç,teknolojik gelişmelere bağlı olarak farklı ürünler halinde zemin kaplamasında değerlendirilmektedir.

Masif Parke

Masif parke zemin döşeme malzemeleri arasında en çok tercih edilen sağlıklı parke çeşitlerinden biridir. Masif Parke, Uzun ömürlü olması, ısı ve ses izalosyonu sağlaması, sistre olabilmesinden dolayı günümüzde de sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir.

Masif parke üretimi, dayanıklı, uzun ömürlü ve sert ağaçlardan yapılmaktadır. Tamamiyle masif parke olması sebebiyle yerince çok sistre payı vardır bu sayede uzun seneler boyunca sağlıklı yapısını ve ilk günkü görünümünü korur. Masif Parke ile ilgili maliyet konusuna geldiğimizde ise piyasada kulaktan kulağa pahalıdır diye bilinen bilginin pek doğru olmadığı ve Masif Parke ile ilgili uygun fiyatlı ürünler, butik ürünler, proje ürünleri olarak bir çok ürünün masif parke fabrikalarından temin edilebilmektedir. Bu bağlamda laminant fiyatına bile masif parke alabilirsiniz veya lamine parke fiyatlarında masif parke alabilirsiniz, bir çok mekân, konutlar, villalar, restorantlar, oteller, alışveriş merkezleri ve iş yerleri için tercih sebebi olmaya devam etmektedir...

Masif parke , uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve ağaç cinsine ve ebatlarına göre diğer parke türlerine göre kimi zaman daha pahalıdır, kimi zaman çok daha uygundur.

Kullanılan ağaç cinsleri :

Avrupa menşei'li ağaçlar; Meşe, Akçaağaç, Ceviz,

Afrika menşei'li ağaçlar; Iroko, Sapelli, Dibetou, Ovengkol, Bubinga

Laminat Parke

Laminat, matbaada istenilen renk ve desende basılmış kağıda reçine emdirilmesi sureti ile elde edilen kaplama levhalarıdır. Reçine emdirme işlemi kâğıt emprenyeleme olarak da adlandırılır. Emprenyeleme melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir.

Laminat parke, laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan MDF, HDF ya da yongalevha levhalar üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir. Yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır.

Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen boyutlarda kesilir, ekleme detayına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Laminat parke yüzeyleri düzleme veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez.

Laminat parkeler ucuz fiyatları ve uygulamalarının kolay ve hızlı olması(ahşap parkelere kıyasla) nedeni ile günümüzde en yaygın kullanılan parke türüdür.

±==Lamine Parke== Lamine parke; doğrudan zemin kaplaması olarak kullanılması uygun olmayan görece ucuz ahşap malzemelerin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması sureti ile üretilir. Lamine parkeler genellikle üç katmandan oluşur.

5-10 mm kalınlıktaki iki ucuz ağaç tabakası ve 2-5 mm kalınlıktaki parke yapmaya uygun nitelikteki ahşaptan tabaka damarları birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır.

Cilalı olarak kullanıma sunulan lamine parkeler montaj işlemi sonrasında herhangi bir düzeltme veya cilalama işlemi gerektirmezler.............................

Mantar Parke

Mantar meşesinden(quercus suber) elde edilen şişe mantarı, işlenip preslendikten sonra levhalar halinde HDF zemin üzerine kaplanarak yapılır. Doğaldır, esnektir, mantarın hücresel boşlukları sebebiyle ısı ve ses yalıtımı yüksektir, yanıcı değildir.