Elektrik üreteci: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Yalhi (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Mjbmrbot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: vi:Máy phát điện
1. satır: 1. satır:
{{düzenle|Temmuz 2008}}
'''Üreteç''', iki nokta arasında sürekli bir potansiyel fark meydana getirmek üzere bir takım [[enerji]]leri [[elektrik enerjisi]]ne çeviren sistemlerdir.
Jeneratör; [[Fransızca]] üreteç anlamına gelen "Générateur"ün Türkçe okunuşundan türetilmiştir. Genelde Türkiye'de jeneratör deyince çevirici benzinli veya dizel motor, motor tarafından çevirilen alternatör, şase ve panodan oluşan grup anlaşılmaktadır. Bu gruba "elektrojen grubu" da denir. Genellikle jeneratörler elektrik kesintilerinin yaşandığı yerlerde yedek enerji kaynağı olarak kullanılır.
Jeneratörü oluşturan iki ana parça alternatör ve motordur. Alternatör fırçalı veya fırçasız olarak kullanılabilir. Genelde 20kVA 'dan büyük alternatörler fırçasız olarak, küçükler fırçalı olarak imal edilmektedir. Motor kullanımında ise 10kVA'dan küçük jeneratörlerde genelde benzinli motorlar büyüklerde dizel motorlar tercih edilmektedir. Jeneratöre ait panoda termik manyetik şalter, frekansmetre, zaman sayacı, voltmetre, ampermetre, hararet göstergesi, yağ göstergesi gibi elemnlar bulunur. Son yıllarda panolarda tüm bu elemanları içeren elektronik kartlar kullanılmaktadır.
Jeneratörü oluşturan diğer parçalar motor ve alternatörün bağlandığı şasedir. Şase alternatör ve motoru taşıdığı gibi yakıt deposu olarakta kullanılır. Şase üzerine isteğe göre ses izolasyon kabini bağlanabilir.


Örneğin [[kimyasal enerji]]yi elektrik enerjisine çeviren [[pil]]ler, [[hareket enerjisi]]ni elektrik enerjisine çeviren [[dinamo]] ve [[alternatör]]. Birim yükün devreyi tamamen dolanabilmesi için üretecin ürettiği enerjiye, o üretecin “elektro motor kuvveti ([[EMK]])” denir.


[[Dosya:Portable electrical generator angle.jpg|thumb|250px|Portatif fırçalı alternatörlü benzinli jeneratör]]
{{Elektrik-taslak}}

Sıvı yakıtlarla veya doğalgazla çalışan jeneratörler haricinde rüzgar tarafından tahrik edilen sistemlere ise rüzgar turbini veya rüzgar jeneratörü denmektedir. Rüzgar tubinlerinde aku besleyen yaklaşık 20kW'a kadar rüzgar turbinleri ile 6 MVA 'ya kadar üretilen ana sisteme bağlanan büyü rüzgar turbinleri olarak iki ayrı grupta

[[af:Elektriese generator]]
[[ar:مولد كهربائي]]
[[az:Generator]]
[[bg:Електрически генератор]]
[[ca:Generador elèctric]]
[[cs:Elektrický generátor]]
[[da:Elektrisk generator]]
[[de:Elektrischer Generator]]
[[el:Γεννήτρια]]
[[en:Electrical generator]]
[[eo:Generatoro]]
[[es:Generador eléctrico]]
[[et:Elektrigeneraator]]
[[fa:مولد الکتریکی]]
[[fi:Generaattori]]
[[fr:Générateur électrique]]
[[gl:Xerador eléctrico]]
[[he:גנרטור חשמלי]]
[[hi:विद्युत जनित्र]]
[[hr:Električni generator]]
[[id:Generator listrik]]
[[it:Generatore elettrico]]
[[ja:発電機]]
[[kn:ವಿದ್ಯುತ್ ಜನಕ]]
[[ko:발전기]]
[[lt:Elektros generatorius]]
[[lv:Ģenerators]]
[[ml:വൈദ്യുതജനിത്രം]]
[[mn:Цахилгаан үүсгүүр]]
[[mr:जनित्र]]
[[ms:Penjana elektrik]]
[[nl:Generator (energietechniek)]]
[[nn:Elektrisk generator]]
[[no:Generator]]
[[pl:Prądnica]]
[[pt:Gerador]]
[[qu:Pinchikilla ruraq]]
[[ro:Generator electric]]
[[ru:Электрический генератор]]
[[sk:Generátor elektrického napätia]]
[[sl:Električni generator]]
[[sq:Gjeneratori]]
[[sr:Електрични генератор]]
[[sv:Generator]]
[[ta:மின்னியற்றி]]
[[tg:Нерӯгоҳ]]
[[th:เครื่องกำเนิดไฟฟ้า]]
[[uk:Електричний генератор]]
[[ur:برقی مولّد]]
[[vi:Máy phát điện]]
[[wo:Jurukaayu mbëj]]
[[zh:发电机]]

Sayfanın 12.13, 10 Mart 2011 tarihindeki hâli

Jeneratör; Fransızca üreteç anlamına gelen "Générateur"ün Türkçe okunuşundan türetilmiştir. Genelde Türkiye'de jeneratör deyince çevirici benzinli veya dizel motor, motor tarafından çevirilen alternatör, şase ve panodan oluşan grup anlaşılmaktadır. Bu gruba "elektrojen grubu" da denir. Genellikle jeneratörler elektrik kesintilerinin yaşandığı yerlerde yedek enerji kaynağı olarak kullanılır. Jeneratörü oluşturan iki ana parça alternatör ve motordur. Alternatör fırçalı veya fırçasız olarak kullanılabilir. Genelde 20kVA 'dan büyük alternatörler fırçasız olarak, küçükler fırçalı olarak imal edilmektedir. Motor kullanımında ise 10kVA'dan küçük jeneratörlerde genelde benzinli motorlar büyüklerde dizel motorlar tercih edilmektedir. Jeneratöre ait panoda termik manyetik şalter, frekansmetre, zaman sayacı, voltmetre, ampermetre, hararet göstergesi, yağ göstergesi gibi elemnlar bulunur. Son yıllarda panolarda tüm bu elemanları içeren elektronik kartlar kullanılmaktadır. Jeneratörü oluşturan diğer parçalar motor ve alternatörün bağlandığı şasedir. Şase alternatör ve motoru taşıdığı gibi yakıt deposu olarakta kullanılır. Şase üzerine isteğe göre ses izolasyon kabini bağlanabilir.


Portatif fırçalı alternatörlü benzinli jeneratör

Sıvı yakıtlarla veya doğalgazla çalışan jeneratörler haricinde rüzgar tarafından tahrik edilen sistemlere ise rüzgar turbini veya rüzgar jeneratörü denmektedir. Rüzgar tubinlerinde aku besleyen yaklaşık 20kW'a kadar rüzgar turbinleri ile 6 MVA 'ya kadar üretilen ana sisteme bağlanan büyü rüzgar turbinleri olarak iki ayrı grupta