Zafer Yürüyüşü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Honacan (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
NeimaNick (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Resim:Kocatepe Ataturk.jpg|thumb|150px|Kocatepe'de Atatürk heykeli]]
[[Resim:Kocatepe Ataturk.jpg|thumb|245px|Kocatepe'de Atatürk heykeli]]


'''Zafer yürüyüşü,''' 25 Ağustos'u 26 Ağustos'a bağlayan gece [[Atatürk]]'ün [[Şuhut]]'tan [[Kocatepe]]'ye yaptığı yürüyüştür.
'''Zafer yürüyüşü,''' 25 Ağustos'u 26 Ağustos'a bağlayan gece [[Atatürk]]'ün [[Şuhut]]'tan [[Kocatepe]]'ye yaptığı yürüyüştür.

Sayfanın 14.55, 28 Ağustos 2008 tarihindeki hâli

Dosya:Kocatepe Ataturk.jpg
Kocatepe'de Atatürk heykeli

Zafer yürüyüşü, 25 Ağustos'u 26 Ağustos'a bağlayan gece Atatürk'ün Şuhut'tan Kocatepe'ye yaptığı yürüyüştür.

Tarihçe

Mustafa Kemal, çok sıkı takipte olduğu dönemde 25 Ağustos 1922 tarihinde Akşehir'de bir futbol maçı organize edilmesini ister. Maçın ilk yarısını izledikten sonra, maç arasında Şuhut'a geçer. Şuhut'ta konakladıktan sonra, gece 12.30'da at ile Kocatepe'ye yola çıkmış, Kocatepe'ye ulaştığında askerlerin hazır olduğunu görünce saat 05:30'da "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ! İleri !" diyerek büyük taarruzu başlatmıştır.

Anma etkinlikleri

Dosya:Kocatepe brosur.jpg
Yüklü bir programı olan etkinliklerin 2008 yılı broşürü

23-26 Ağustos tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin düzenlediği ve ilki 2005 yılında yapılan etkinlikler çerçevesinde, Kocatepe Zafer Yürüyüşü olarak adlandırılan Şuhut ilçesinden Kocatepe'ye büyük zafer yürüyüşü yapılmaktadır. [1]

Meşaleler eşliğinde gece yapılan zafer yürüyüşüne üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yanı sıra aralarında yüksek rütbeli subaylarında bulunduğu askeri erkan da katılmaktadır. Yürüyüş Şuhut'tan, başlayıp Kocatepe'de sona ermekte ve Mustafa Kemal'in kullandığı yaklaşık 14 km olan güzergah yürüyerek geçilmektedir.

Önemli bir kısmı Afyon'da geçen ve zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un ilk karargahı Kocatepe’de kurulmuştur. Şuhut ilçesinden Kocatepe’ye 1922 Ağustosu'nun 25'ini 26'sına bağlayan gece hareket eden komuta grubu Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa'nın izlediği yol, Afyonkarahisar Valiliğinin girişimleri ile “Zafer Yolu” olarak yeniden projelendirilmiştir. Çevre ve Orman Bakanlığından izin alınmak suretiyle Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kuruluna sunulan proje, 10 Haziran 2005 tarihinde onaylanmıştır. Kısa bir bölümü sit alanında kalan yolda kurul kararı doğrultusunda gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Zafer Yolu Projesi uyarınca açılan yolla Şuhut Atatürk Evi ile Kocatepe arasında ulaşım sağlanmış, böylece Afyonkarahisar’dan Kocatepe’ye giden ziyaretçiler bu yolu kullanarak Şuhut ilçesi üzerinden tekrar Afyonkarahisar’a dönüş yapabilme olanağına kavuşmuştur. Kocatepe’ye çıkan ziyaretçiler kısa bir seyahat sonunda Şuhut’a gelebilmekte ve “Kurtuluş Savaşı Panoraması”nın yer aldığı Atatürk Kültür ve Sanat Evini görebilmektedir.

Kaynakça