Xbox 360: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
SieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ur:ایکس بوکس 360
WikiDreamer Bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: mk:Xbox 360
48. satır: 48. satır:
[[lt:Xbox 360]]
[[lt:Xbox 360]]
[[lv:Xbox 360]]
[[lv:Xbox 360]]
[[mk:Xbox 360]]
[[ms:Xbox 360]]
[[ms:Xbox 360]]
[[nl:Xbox 360]]
[[nl:Xbox 360]]

Sayfanın 10.51, 6 Ağustos 2008 tarihindeki hâli

Xbox 360

Xbox 360, Microsoft'un ürettiği 7. nesil oyun konsoludur. 27 Kasım 2005'te eski nesil Xbox'ın devamı olarak Amerika'da piyasaya çıktı.

Premium ve Core olarak iki ayrı paket içeriğinde sunulan Xbox 360, daha satışa çıktığı ilk gün marketler önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. "Nextgen" yani yeni nesil olarak anlandırılan oyun konsollarının ilki olan Xbox 360'ın Avrupa çıkışı bir hafta gecikmeli oldu. Her iki kıtada satışlarda patlama yaşandı ve ürünler eBay üzerinden karaborsa olarak satımaya başlandı. İlk satılan ünitelerin fiyatları 2000$ gibi abartılı rakamlara ulaştı. Konsolun IR kumandası MCE bilgisayarlar kontrol edebilmektedir. Ayrıca kapaklarıyla görünümü değiştirilebilir. Microsoft'un konsol pazarında Sony'nin yeni konsolu Playstation3'e rakip olacak şekilde piyasaya sürdüğü Xbox 360 , rakibinden 1 sene önce piyasaya çıkmasına rağmen , bir çok yönden hala rakibiyle rekabet halindedir . Microsoft'un Xbox sahipleri için oluşturduğu ücretli 'online oyun platformu' Xbox Live! , Sony ve Nintendo tarafından da taklit edilmiş , ancak Microsoft'un aksine ücretsiz hale getirilmiştir.

Oyun konsolu olarak piyasaya sürülen Xbox 360, ardılı Xbox ve rakibi Playstation 3 gibi aslında PC tabanlı bir sistemdir. Bu aletlerin güncel PC'lerden düşük konfigürasyona sahip olmalarına rağmen yüksek grafik kalitesi ve performans ortaya koymalarının sebebi ise, PC'ler gibi bir çok görevi yerine getirecek yapıya sahip olmak zorunda olmamalarıdır. Aygıt sürücüsü, API, değiştirilebilir arayüz gibi sisteme yük bindiren uygulamalar yoktur.

Teknik özellikleri:

  • 3.2 GHz saat frekansında çalışan, 3 çekirdekli IBM PowerPC tabanlı sistem işlemcisi (CPU)
  • 500 MHz saat frekansında çalışan, ATI tarafından tasarımı yapılan XENOS kod adlı grafik işlemcisi (48 adet tümleşik (Unified) shader, gelişmiş görsel efektlerin yaratımı için GPU çekirdeğine tümleşik 10 MB eDRAM)
  • 700 MHz saat frekansında çalışan 512 MB GDDR3 sistem belleği (CPU ve GPU ortak erişmektedir) ile sağlanan 22.4GB bellek bant genişliği
  • 5.1 kanallı Dolby Digital çevresel ses sistemi
  • DVD okuyucu
  • High Definition desteği (720p ve 1080i) (firmware güncellemeli ile 1080p desteği de etkinleştirildi)
  • 3 adet USB 2.0 kapısı
  • 4 kablosuz oyun kolu desteği
  • Wi-fi kablosuz ağ bağlantısı desteği
  • 20 GB sabit disk (Core pakette sabit disk yoktur)

2007 yılının 3. çeyreğinde Microsoft, Sony Playstation 3'ün çıkışı ile birlikte artan rekabet koşullarına cevap verebilmek için, XBOX 360 konsolunun güncellenmiş bir sürümünü "XBOX 360 Elite" ismiyle piyasaya sürmeye hazırlanmaktadır. Konsolun Elite sürümünde, önceki sürümlerde eksikliği çokça eleştirilen HDMI çıkışı, 120 GB'lık bir sabit disk ve daha sessiz çalışan bir DVD sürücü bulunmaktadır; ayrıca konsolun rengi siyah olarak değiştirilmiştir. Yine bu sürümde, CPU ve GPU'nun anakarta entegre edilmesi sırasında daha gelişkin yöntemler kullanılmış ve eski sürümlerde CPU veya GPU'nun anakarta bağlantı noktalarının yüksek ısı nedeniyle deforme olması sonucu ortaya çıkan "3 kırmızı ışık" sorunu bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Bazı söylentilere göre Elite sürümünde kullanılacak IBM işlemcisinin üretiminde 65 nanometrelik üretim teknolojisi kullanılacak ve bu sayede sistemin ürettiği ısı azaltılacaktır (bir önceki sürümde 90 nm. üretim teknolojisi kullanılıyordu). Bu bilgi, resmi ağızlarca henüz doğrulanmamıştır.