Toulon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bibliografya
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Resim:Blason de Toulon.png|thumb|200px|right|Toulon arması.]]
[[Resim:Blason de Toulon.png|thumb|200px|right|Toulon arması.]]
[[Image:Toulon Port tall Ships 4.jpg|270px]]



'''Toulon''' (okunuşu: ''tulon''), güney [[Fransa]]'da [[Akdeniz]] kıyısında liman kenti. [[2004]] sayımına göre nüfusu kent merkezinde 168.639, şehirleşme alanında 608.000.
'''Toulon''' (okunuşu: ''tulon''), güney [[Fransa]]'da [[Akdeniz]] kıyısında liman kenti. [[2004]] sayımına göre nüfusu kent merkezinde 168.639, şehirleşme alanında 608.000.

Sayfanın 19.14, 26 Mart 2008 tarihindeki hâli

Toulon arması.

Toulon (okunuşu: tulon), güney Fransa'da Akdeniz kıyısında liman kenti. 2004 sayımına göre nüfusu kent merkezinde 168.639, şehirleşme alanında 608.000.

Provence-Alpes-Côte-d'Azur bölgesinde yer alır. Fransız donanmasının önemli üslerinden biridir. Gemi yapım, balıkçılık, şarapçılık, matbaacılık sanayileri gelişmiştir, havacılık araçları, silah, harita, kağıt, tütün, ayakkabı ve elektronik malzeme üretimi önemlidir.

Tarih

Toulon yöresinde ilk yarleşenler Liguryalılar oldu. Roma İmparatorluğu topraklarına katılan kent, Telo Martius adını aldı. Romalılar, körfezde bir deniz feneri kurdular. Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra kent uzun süre Saracen korsanları tarafından yağmalandı.

Kent, Fransa kralı VII. Charles zamanında kurulan tershanelerle bir savaş gemisi yapım merkezi haline geldi.

Dosya:Matrakci toulon.jpg
Osmanlı donanması Toulon limanında. Matrakçı Nasuh'un eseri, 1543.

1543-1544 kışında şehir Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasına üs vazifesi gördü. Osmanlı gemicilerinin rahatça yerleşmesi için şehrin yerli halkı kısmen boşaltıldı.

Askeri liman daha sonra Kardinal Richlieu, Jean-Baptiste Colbert ve Sébastien Le Prestre de Vauban tarafından tahkim edildi. Kent 1707'de ve 1744'de Toulon Deniz Savaşlarına ve İspanyol Veraset Savaşı'nın bazı bölümlerine sahne oldu.

Napolyon Bonapart, 1793'teki Toulon kuşatmasındaki yararlıkları sayesinde ün kazandı.

II. Dünya Savaşı'nda müttefiklerin Kuzey Afrika'ya çıkartma yapması üzerine (Meşale Operasyonu), Alman ordusu güney Fransa'yı işgal etti (Anton Operasyonu). Fransız donanması, Almanların eline geçmektense 27 Kasım 1942'de kendisini batırmayı tercih etti.

Günümüzde Toulon Fransa'nın Akdeniz kıyısındaki başlıca deniz üssüdür. Fransız uçakgemisi Charles de Gaulle ve savaş gurubuna ana üs olarak hizmet verir. Fransız Akdeniz donanması Toulon'da üslenmiştir.


Bibliografya

  • Maurice Arreckx, Vivre sa ville, Paris, La Table ronde, 1982 ; Toulon, ma passion, 1985
  • Jean-Pierre Thiollet, Le Chevallier à découvert, Paris, Laurens, 1998