Tuşba: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Onbaşı pars (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
15. satır: 15. satır:
==Dış bağlantılar==
==Dış bağlantılar==


*[http://www.vanrehberi.net/ Van Şehir Rehberi]
*[http://www.vangolum.net/ Van Şehir Rehberi]
*[http://www.van.bel.tr/ Van Belediyesi Resmi Web Sitesi]
*[http://www.van.bel.tr/ Van Belediyesi Resmi Web Sitesi]
*[http://www.van.gov.tr/ Van Valiliği Resmi Web Sitesi]
*[http://www.van.gov.tr/ Van Valiliği Resmi Web Sitesi]

Sayfanın 03.35, 26 Ağustos 2007 tarihindeki hâli

Geceleyin Van Kalesi

Van, Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir.

Tarihi

Urartulara Tuşpa adıyla başkentlik yapan Van, bir çok uygarlığı barındırmış. Bunlar; Urartular,Karakoyunlular,Akkoyunlular, Selçuklular,ermeniler ve Osmanlılardır. Ayrıca Yedisalkım Mağarası ve tirşin Yaylası'ndaki resimlerin 15.000 yıllık olması, Van'ın çok eski çağlardan beri yerleşimalanı olduğunun göstergesidir.

Eski Van Şehri-Tuşpa

Urartuların başkentliğini yapmış olan Van Kalesi(tuşpa) 3000 yıllık görkemiyle hala ayaktadır. Van Kalesi'nde Urartulardan kalan kaya ve oda mezarları, tapınaklar, yazıtlar ve bazı yapılar bulunur. Urartu kralı I. Sarduri'nin kurduğu ve başkent yaptığı Tuşpa, Urartu krallarının mezralarını, uzun yazıtları içinde barındırır.Horhor Yazıtı, kaledeki en uzun yazıttır ve kral Argişti'ye ait mezar odasının girişinde bulunur. Analı kız kutsal alanında büyük bloklara yazılmış yazılar vardır ve burası bir sunak alanıdır. İç Kale'de Urartulara ait bir tapınağın temelleri bulundu. Kalenin batısında Madır Burcu isimli görkemli yapının ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinmemektedir, fakat bir liman olduğu tahmin edilmektedir.Kalenin kuzeyinde yer alan Van Kalesi Höyüğü'nde kazılar yapılmıştır. Van Şehri 1. Dünya Savaşı'na kadar kalenin güney kısmında surlarla çevrili bölgede kuruluydu. Bu şehrin kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Surlara ait bazı kalıntılar vardır ve sağlam olan tek kapı güneye bakan Orta Kapı'dır. Mimar Sinan'ın eseri olan Hüsrevpaşa Külliyesi han, hamam,türbe,imaret,çeşme ve medreseden oluşuyor. Bölgede sağlam kalan tek hamam bu külliyenin bir elemanı olan Çifte Hamam'dır. Eski Van'da günümüzde kullanılan tek eser Kaya Çelebi Cami'dir. Eskiden çok görkemli bir mekan olan Van Ulu Camisi ne yazık ki günümüzde yıkılmıştır ve sadece minaresi sağlam kalabilmiştir. Kızıl Cami'ninde aynı şekilde minaresi günümüze ulaşmış ve diğer bölümleri yıkılmıştır. Kentte ayrıca günümüze ulaşan S.Dsirvanor,S.Stephan,S.Vardan,s.Neshan,şehrin en eski kilisesi olan ve Çifte Kilise olarak ta anılan S.Paulos ve S.Petros Kiliseleri bulunur. Ayrıca eskiden Hz. İsa'nın çarmıhına ait bir parçanın saklandığı Meryem ana(S.haç,Tiramary) kilisesi ve Madır burcunun üstüne yapılmış Vaftizci Yahya(S.Hovhannes)kiliseleri yıkılmıştır. Hüsrev Paş hanının temelleri Kaya Çelebi ve Hüsrev Paşa Camileri arasında görülebilmektedir. Şehrin batısında bulunana Horhor bahçeleri şehrin surlar içerisindeki bahçeleri durumundaydı ve İskele Kapı'nın hemen önündeydi. Ayrıca bahçelerin yakınında halen kalıntıları olan Horhor Cami ve Medresesi bulunuyor. Evliya Çelebi'nin görkemle anlattığı kale ve Eski Van şehri şu anda ne yazık ki bakımsız bir haldedir.


Dış bağlantılar

Şablon:Van merkez belde ve köyleri