Atabeg: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Hiroşi (mesaj | katkılar)
Gerekçe:http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/18/1900/19964.pdf burada başka bir anlamda işlenmiş
1. satır: 1. satır:
{{Diğer anlamı|Atabey}}
{{Diğer anlamı|Atabey}}
'''Atabeg''' veya '''Atabey''' [[Selçuklu Devleti]]'nde şehzadeleri eğitip yetiştiren memurlara verilen unvandır. Unvan ilk defa Selçuklularda kullanıldı, fakat daha önceki [[Türk]]-[[İslam]] devletlerinde de bu vazifeyi gören memurlar vardı. [[Osmanlılar]]'da ise, şehzadeleri yetiştirmekle vazifeli kimselere [[lala]] denirdi. Memlûklarda ise müdebbir el-memleke atabeglik vazifesine karşılık geliyordu.
'''Atabeg''' veya '''Atabey''' [[Selçuklu Devleti]]'nde şehzadeleri eğitip yetiştiren memurlara verilen unvandır. Unvan ilk defa Selçuklularda kullanıldı, fakat daha önceki [[Türk]]-[[İslam]] devletlerinde de bu vazifeyi gören memurlar vardı. [[Osmanlılar]]'da ise, şehzadeleri yetiştirmekle vazifeli kimselere [[lala]] denirdi.


Öte yandan, yoğunlukla [[Isparta]] ve [[Kırşehir]]'de, Anadolu Selçuklu kökleri olan [[Türkmen]] boyları Atabey adını taşımaktadır.
Öte yandan, yoğunlukla [[Isparta]] ve [[Kırşehir]]'de, Anadolu Selçuklu kökleri olan [[Türkmen]] boyları Atabey adını taşımaktadır.

Sayfanın 14.58, 5 Nisan 2017 tarihindeki hâli

Atabeg veya Atabey Selçuklu Devleti'nde şehzadeleri eğitip yetiştiren memurlara verilen unvandır. Unvan ilk defa Selçuklularda kullanıldı, fakat daha önceki Türk-İslam devletlerinde de bu vazifeyi gören memurlar vardı. Osmanlılar'da ise, şehzadeleri yetiştirmekle vazifeli kimselere lala denirdi.

Öte yandan, yoğunlukla Isparta ve Kırşehir'de, Anadolu Selçuklu kökleri olan Türkmen boyları Atabey adını taşımaktadır.