İyon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Whenthewhistlego (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Zaitsév (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik + yapıcı olmayan değişiklik
1. satır: 1. satır:
{{farklı anlam|fizik ve kimya|Eski bir millet|İyonya}}
{{farklı anlam|fizik ve kimya|Eski bir millet|İyonya}}
'''İyon''' ya da '''yerdeş''' ([[Fransızca]] kökenli ''ion''), bir veya daha çok [[elektron]] kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan (veya bir [[atom]] grubundan) oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. Atomlar kararsız yapılarından kurtulmak ve kararlı hale gelebilmek için elektron alırlar ya da kaybederler . Anyon ve katyon iyonların bağ yapma şekilleri farklı olabilir. Anyonlar elektron ortaklaşmasıyla ve elektron alış-verişiyle bağ kurarken katyon olan iyonlar yalnızca elektron alış-verişiyle bağ kurar.Bir hidrojen atomu kararlı hale geçmek istediğinde (1 elektron alarak) anyon haline gelir. Fakat Lityum atomu ise kararlı hale geçerken (1 elektron vererek) katyon haline gelir.
'''İyon''' ya da '''yerdeş''' ([[Fransızca]] kökenli ''ion''), bir veya daha çok [[elektron]] kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan (veya bir [[atom]] grubundan) oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. Atomlar kararsız yapılarından kurtulmak ve karalı hale gelebilmek için elektron alırlar ya da kaybederler.Bunun için de başka bir atomla ya da kökle bağ kurarlar. Pozitif (+) elektrik yüklü iyonlara [[katyon]], negatif (–) elektrik yüklü iyonlara [[anyon]] denir. Anyon ve katyon iyonların bağ yapma şekilleri farklı olabilir. Anyonlar elektron ortaklaşmasıyla ve elektron alış-verişiyle bağ kurarken katyon olan iyonlar yalnızca elektron alış-verişiyle bağ kurar.Bir hidrojen atomu kararlı hale geçmek istediğinde (1 elektron alarak) anyon haline gelir. Fakat Lityum atomu ise kararlı hale geçerken (1 elektron vererek) katyon haline gelir.


Örnek olarak;
Örnek olarak;
* H<sup>+</sup> (1 elektron vermiş atom)
* H<sup>+</sup> (1 elektron vermiş atom)
* OH<sup>–</sup> (1 elektron almış atom grubu)
* OH<sup>–</sup> (1 elektron almış atom grubu)
* (SO<sub>4</sub>)<sup>2–</sup> (2 elektron almış atom grubu)...
* (SO<sub>4</sub>)<sup>2–</sup> (2 elektron almış atom grubu)


{{fiziksel kimya-taslak}}
{{fiziksel kimya-taslak}}
[[Kategori:İyonlar| ]]
[[Kategori:İyonlar| ]]

Sayfanın 11.21, 13 Mayıs 2015 tarihindeki hâli

İyon ya da yerdeş (Fransızca kökenli ion), bir veya daha çok elektron kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan (veya bir atom grubundan) oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. Atomlar kararsız yapılarından kurtulmak ve karalı hale gelebilmek için elektron alırlar ya da kaybederler.Bunun için de başka bir atomla ya da kökle bağ kurarlar. Pozitif (+) elektrik yüklü iyonlara katyon, negatif (–) elektrik yüklü iyonlara anyon denir. Anyon ve katyon iyonların bağ yapma şekilleri farklı olabilir. Anyonlar elektron ortaklaşmasıyla ve elektron alış-verişiyle bağ kurarken katyon olan iyonlar yalnızca elektron alış-verişiyle bağ kurar.Bir hidrojen atomu kararlı hale geçmek istediğinde (1 elektron alarak) anyon haline gelir. Fakat Lityum atomu ise kararlı hale geçerken (1 elektron vererek) katyon haline gelir.

Örnek olarak;

  • H+ (1 elektron vermiş atom)
  • OH (1 elektron almış atom grubu)
  • (SO4)2– (2 elektron almış atom grubu)