İçeriğe atla

Bao Dai: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q223771 sayfası üzerinden sağlanan 30 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Değişiklik özeti yok
5. satır: 5. satır:
Fransız sömürge rejimine bağlı olan İmparator [[Khai Dinh]]'in oğluydu.Annesi, köylü soyundan gelme bir cariyeydi.[[Fransa]]'da eğitim gördü, gençliğinin çok kısa bir bölümünü anayurdunda geçirdi.[[1926]]'da tahta çıktı ve Bao Dai (''Büyüklüğün Koruyucusu'') unvanını aldı.Önceleri bazı reformlar yapmak ve [[Vietnam]]'ı modernleştirmek istedi; ama bunun için Fransızların desteğini sağlayamadı.
Fransız sömürge rejimine bağlı olan İmparator [[Khai Dinh]]'in oğluydu.Annesi, köylü soyundan gelme bir cariyeydi.[[Fransa]]'da eğitim gördü, gençliğinin çok kısa bir bölümünü anayurdunda geçirdi.[[1926]]'da tahta çıktı ve Bao Dai (''Büyüklüğün Koruyucusu'') unvanını aldı.Önceleri bazı reformlar yapmak ve [[Vietnam]]'ı modernleştirmek istedi; ama bunun için Fransızların desteğini sağlayamadı.


[[Mart]] [[1945]]'te [[Japon]]lar, Fransız yönetimini [[Çinhindi]]'nden uzaklaştırıncaya değin, [[II. Dünya Savaşı]] boyunca Fransız sömürge rejimi Bao Dai üzerinde sıkı bir denetim kurdu. Japonlar, bağımsız yeni bir Vietnam Devleti'nin başına [[Japonya]]'daki yaşlı Prens Cuong De'yi getirmeyi düşündüler; ama sonunda zaten zayıf bir önder olan Bao Dai'nin başta kalmasına izin verdiler.[[Ağustos]] [[1945]]'te [[Viet Minh]] iktidarı ele geçirdiğinde [[Ho Şi Mingh]] ve arkadaşları, Bao Dai'yi kendilerine bağlamanın simgesel bir anlamı olabileceğini düşündüler.[[Viet Minh]], Bao Dai'nin görevden çekilmesini istedi ve ''Yurttaş Prens Nguyen Vinh Thuy'' sıfatıyla ona göstermelik bir danışmanlık görevi verdiler.Viet Minh'in kendisine hiçbir işlev tanımayacağını anlayan ve Fransızlara da güvenmeyen Bao Dai, [[1945]]'te [[Hong Kong]]'a kaçtı.Orada uçarı bir yaşam sürdü; zaman zaman da, Fransız yönetiminin yeniden kurulmasına karşı uluslararası yardım çağrılarında bulundu.
[[Mart]] [[1945]]'te [[Japon]]lar, Fransız yönetimini [[Çinhindi]]'nden uzaklaştırıncaya değin, [[II. Dünya Savaşı]] boyunca Fransız sömürge rejimi Bao Dai üzerinde sıkı bir denetim kurdu. Japonlar, bağımsız yeni bir Vietnam Devleti'nin başına [[Japonya]]'daki yaşlı Prens Cuong De'yi getirmeyi düşündüler; ama sonunda zaten zayıf bir önder olan Bao Dai'nin başta kalmasına izin verdiler. [[Ağustos]] [[1945]]'te [[Viet Minh]] iktidarı ele geçirdiğinde [[Ho Şi Mingh]] ve arkadaşları, Bao Dai'yi kendilerine bağlamanın simgesel bir anlamı olabileceğini düşündüler.[[Viet Minh]], Bao Dai'nin görevden çekilmesini istedi ve ''Yurttaş Prens Nguyen Vinh Thuy'' sıfatıyla ona göstermelik bir danışmanlık görevi verdiler. Viet Minh'in kendisine hiçbir işlev tanımayacağını anlayan ve Fransızlara da güvenmeyen Bao Dai, [[1945]]'te [[Hong Kong]]'a kaçtı. Orada uçarı bir yaşam sürdü; zaman zaman da, Fransız yönetiminin yeniden kurulmasına karşı uluslararası yardım çağrılarında bulundu.


[[1949]]'da Fransızlar Vietnam'ın bağımsızlığı ilkesini kabul ettiler, ama ülkenin savunmasını ve maliyesini denetim altında tutmayı sürdürdüler.Bao Dai, bu koşullar altında [[Mayıs]] [[1949]]'da [[Vietnam]]'a geri dönmeye razı oldu; temmuzda, bağımsız Vietnam'ın geçici başkanı oldu.Böylece yeniden en yüksek makama getirilmiş olan Bao Dai, devlet işlerini Fransız yanlısı Vietnamlı görevlilere bıraktı. [[Ekim]] [[1955]]'te ulusal bir referandumla ülkede cumhuriyet ilan edilince [[Fransa]]'ya döndü.
[[1949]]'da Fransızlar Vietnam'ın bağımsızlığı ilkesini kabul ettiler, ama ülkenin savunmasını ve maliyesini denetim altında tutmayı sürdürdüler. Bao Dai, bu koşullar altında [[Mayıs]] [[1949]]'da [[Vietnam]]'a geri dönmeye razı oldu; temmuzda, bağımsız Vietnam'ın geçici başkanı oldu.Böylece yeniden en yüksek makama getirilmiş olan Bao Dai, devlet işlerini Fransız yanlısı Vietnamlı görevlilere bıraktı. [[Ekim]] [[1955]]'te ulusal bir referandumla ülkede cumhuriyet ilan edilince [[Fransa]]'ya döndü.


{{Vietnam-taslak}}
{{Vietnam-taslak}}
{{soyluluk-taslak}}


[[Kategori:Vietnam]]
[[Kategori:1913 doğumlular]]
[[Kategori:1913 doğumlular]]
[[Kategori:1997 yılında ölenler]]
[[Kategori:1997 yılında ölenler]]
[[Kategori:Vietnamlılar]]
[[Kategori:Vietnam tarihi]]

Sayfanın 21.53, 12 Ocak 2014 tarihindeki hâli

Bảo Đại (d. 22 Ekim 1913 - ö. 30 Temmuz 1997), 1926-1945 yılları arasında son Vietnam imparatoru.

Gençliğinde ülkesinin bağımsızlığı için bir umut simgesi iken sonraları Playboy İmparator olarak tanınmıştır.

Fransız sömürge rejimine bağlı olan İmparator Khai Dinh'in oğluydu.Annesi, köylü soyundan gelme bir cariyeydi.Fransa'da eğitim gördü, gençliğinin çok kısa bir bölümünü anayurdunda geçirdi.1926'da tahta çıktı ve Bao Dai (Büyüklüğün Koruyucusu) unvanını aldı.Önceleri bazı reformlar yapmak ve Vietnam'ı modernleştirmek istedi; ama bunun için Fransızların desteğini sağlayamadı.

Mart 1945'te Japonlar, Fransız yönetimini Çinhindi'nden uzaklaştırıncaya değin, II. Dünya Savaşı boyunca Fransız sömürge rejimi Bao Dai üzerinde sıkı bir denetim kurdu. Japonlar, bağımsız yeni bir Vietnam Devleti'nin başına Japonya'daki yaşlı Prens Cuong De'yi getirmeyi düşündüler; ama sonunda zaten zayıf bir önder olan Bao Dai'nin başta kalmasına izin verdiler. Ağustos 1945'te Viet Minh iktidarı ele geçirdiğinde Ho Şi Mingh ve arkadaşları, Bao Dai'yi kendilerine bağlamanın simgesel bir anlamı olabileceğini düşündüler.Viet Minh, Bao Dai'nin görevden çekilmesini istedi ve Yurttaş Prens Nguyen Vinh Thuy sıfatıyla ona göstermelik bir danışmanlık görevi verdiler. Viet Minh'in kendisine hiçbir işlev tanımayacağını anlayan ve Fransızlara da güvenmeyen Bao Dai, 1945'te Hong Kong'a kaçtı. Orada uçarı bir yaşam sürdü; zaman zaman da, Fransız yönetiminin yeniden kurulmasına karşı uluslararası yardım çağrılarında bulundu.

1949'da Fransızlar Vietnam'ın bağımsızlığı ilkesini kabul ettiler, ama ülkenin savunmasını ve maliyesini denetim altında tutmayı sürdürdüler. Bao Dai, bu koşullar altında Mayıs 1949'da Vietnam'a geri dönmeye razı oldu; temmuzda, bağımsız Vietnam'ın geçici başkanı oldu.Böylece yeniden en yüksek makama getirilmiş olan Bao Dai, devlet işlerini Fransız yanlısı Vietnamlı görevlilere bıraktı. Ekim 1955'te ulusal bir referandumla ülkede cumhuriyet ilan edilince Fransa'ya döndü.