Hürriyet Partisi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q6541911 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Rindetflaneur (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
13. satır: 13. satır:
| öncülü = [[Demokrat Parti (1946)]]
| öncülü = [[Demokrat Parti (1946)]]
| ardılı =
| ardılı =
| ideoloji =
| ideoloji = [[Liberalizm]]
| pozisyon = [[Merkez]]
| pozisyon = [[Merkez]]
}}
}}


'''Hürriyet Partisi''', [[DP]]'den kopan muhalif milletvekillerinin [[20 Aralık]] [[1955]]'te kurduğu Demokrat siyasal Merkez partisi.
'''Hürriyet Partisi''', [[DP]]'den kopan muhalif milletvekillerinin [[20 Aralık]] [[1955]]'te kurduğu liberal-demokrat merkez partisi.


Genel başkanlığını [[Ekrem Hayri Üstündağ]] ve [[Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu]] yaptı. [[1957]]'de %3,8 oy aldı, [[Burdur]]'dan 4 milletvekili çıkardı. [[24 Kasım]] [[1958]]'de parti kendisini feshetti, çoğu [[CHP]]'ye geçti.
Genel başkanlığını [[Ekrem Hayri Üstündağ]] ve [[Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu]] yaptı. [[1957]]'de %3,8 oy aldı, [[Burdur]]'dan 4 milletvekili çıkardı. [[24 Kasım]] [[1958]]'de parti kendisini feshetti, çoğu [[CHP]]'ye geçti.


Hürriyet Partisi'nde [[Turan Güneş]], [[Ekrem Alican]], [[İbrahim Öktem]], [[Fethi Çelikbaş]] gibi siyasetçiler yer alıyordu. Bu kişiler, [[DP]] yönetimiyle, basına [[ispat hakkı]] tanınması meselesinde ters düştüler. Hürriyet Partisi siyasette ve ekonomide liberal bir politika savunmuştur.
Hürriyet Partisi'nde [[Turan Güneş]], [[Ekrem Alican]], [[İbrahim Öktem]], [[Fethi Çelikbaş]] gibi siyasetçiler yer alıyordu. Bu kişiler, [[DP]] yönetimiyle, basına ispat hakkı tanınması meselesinde ters düştüler. Hürriyet Partisi siyasette ve ekonomide liberal bir politika savunmuştur. Parti seçim performansının ötesinde bir siyasal etki gerçekleştirmiştir, Hürriyet Partili kadrolar [[CHP]]'nin 50'lerin sonundaki yenilenişinde ve 60'larda sosyal demokrat bir çizgiye yönelmesinde önemli bir rol oynamışlardır.


== Hürriyet Partisi ve seçimler ==
== Hürriyet Partisi ve seçimler ==

Sayfanın 01.11, 1 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Hürriyet Partisi
KısaltmaHP
Genel başkanEkrem Hayri Üstündağ
Kuruluş tarihi1955
Kapanış tarihi1958
ÖnceliDemokrat Parti (1946)
İdeolojiLiberalizm
Siyasi pozisyonMerkez

Hürriyet Partisi, DP'den kopan muhalif milletvekillerinin 20 Aralık 1955'te kurduğu liberal-demokrat merkez partisi.

Genel başkanlığını Ekrem Hayri Üstündağ ve Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu yaptı. 1957'de %3,8 oy aldı, Burdur'dan 4 milletvekili çıkardı. 24 Kasım 1958'de parti kendisini feshetti, çoğu CHP'ye geçti.

Hürriyet Partisi'nde Turan Güneş, Ekrem Alican, İbrahim Öktem, Fethi Çelikbaş gibi siyasetçiler yer alıyordu. Bu kişiler, DP yönetimiyle, basına ispat hakkı tanınması meselesinde ters düştüler. Hürriyet Partisi siyasette ve ekonomide liberal bir politika savunmuştur. Parti seçim performansının ötesinde bir siyasal etki gerçekleştirmiştir, Hürriyet Partili kadrolar CHP'nin 50'lerin sonundaki yenilenişinde ve 60'larda sosyal demokrat bir çizgiye yönelmesinde önemli bir rol oynamışlardır.

Hürriyet Partisi ve seçimler

Seçim tarihi Genel başkan Alınan oy sayısı Alınan oy oranı Milletvekili sayısı
27 Ekim 1957 Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu 350,597 %3,83 4/610