Celaleddin Firuz Halaci: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q2691885 sayfası üzerinden sağlanan 10 vikilerarası bağlantı taşınıyor
18. satır: 18. satır:
[[Kategori:Halaciler]]
[[Kategori:Halaciler]]
[[Kategori:Delhi Sultanlığı]]
[[Kategori:Delhi Sultanlığı]]

[[ar:جلال الدين فيروز شاه]]
[[ca:Firuz Xah Khalji]]
[[en:Jalal ud din Firuz Khilji]]
[[fr:Jalâl ud-Dîn Fîrûz Khaljî]]
[[hi:जलालुद्दीन खिलजी]]
[[ja:ジャラールッディーン・ハルジー]]
[[mr:जलालुद्दीन खिल्जी]]
[[nl:Jalaluddin Firuz Khalji]]
[[pa:ਜਲਾਲੁੱਦੀਨ ਖਿਲਜੀ]]
[[ur:جلال الدین خلجی]]

Sayfanın 06.20, 23 Mart 2013 tarihindeki hâli

Celaleddin Firuz Halacı (Firuz Şah II) (d. 1220 ? - ö. 19 Temmuz 1296, Kara), Delhi sultanı (1290-96).

Muizzilerin egemenliğine son vererek Delhi Sultanlığı'nı 1290'dan 1320'ye değin yöneten Halacı hanedanını kurdu.

Halac Türklerinden olan Celaleddin Firuz, Balaban'ın emirlerindendi. Balaban döneminde (1266-87) Moğollara karşı yapılan savaşlarda büyük yararlılıklar gösterdi, sercandarlık ve Samana naipliğine kadar yükseldi. Balaban'ın ölümünden sonra tahta geçen Muizeddin Keykubad tarafından en yüksek askeri mevki olan arızi-i memalikliğe getirildi. Celaleddin Firuz, sağlığı gittikçe bozulan Keykubad'ın yerine 1290'da küçük oğlu Şemseddin Keyumers'i tahta çıkardı. Kısa bir süre sonra da Keykubad Keyumers'i öldüren Halaci emirleri Celaleddin Firuz'u tahta çıkardılar (13 Haziran 1290).

Firuz Şah, bir süre başkent Delhi'ye gidemedi ve Kilughari'da kaldı. Yeniden düzenleterek surlarla çevirdiği kentin adını Şehr-i Nev olarak değiştirdi. Merkezi yönetimde değişiklikler yaparak önemli mevkilere Halaci emirlerini getirdi. Halkın yeni yönetimi benimsemesinden sonra da Delhi'ye giderek Balaban'ın yeğeni Kara valisi Çahcu Küşlü Han'ın ayaklanmasını bastırdı ve bazı Hintli prenslere karşı başarılı seferler yaptı. Ama asıl önemli askeri başarıyı Moğollara karşı kazandı. 1292'de bir istila hareketine girişen Moğollara ağır kayıplar verdirerek barış istemek zorunda bıraktı. Tutsakların çoğunu Delhi yöresine yerleştirdi. Büyük bir bölümü Müslümanlığı benimseyen bu tutsaklar daha sonra Yeni Müslümanlar olarak anıldı. Firuz Şah, Devagir seferinde elde ettiği ganimetleri sözde kendisine sunmak isteyen yeğeni Kara valisi Alaeddin Halaci'nin ihanetine uğrayarak öldürüldü.

Firuz Şah'ın ölümünden beş ay sonra Delhi'ye giren Alaeddin Halaci, Firuz Şah'ın iki oğlunu, damadını ve torununu da öldürerek tahtı ele geçirdi.

Kaynaklar

  • Encyclopædia Britannica

Ayrıca bakınız