Şu Çılgın Türkler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Talha Samil Cakir (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + vandalizm amaçlı değişiklik
27. satır: 27. satır:


== Konusu ==
== Konusu ==
{{Spoiler}} amsiken tavuk
{{Spoiler}}
1-) Romanda Kurtuluş Savaşı dönemine ait vurgulanan konular

Romanın başlangıcı 1. Dünya Savaşının sona ermesi ile başlıyor. Emperyalist kuvvetlerin Anadolumuzu paylaşma planları ve Türk milletinin içinde yer aldığı içinden çıkılmayacak durumu hakkında geniş ve doyurucu bilgiler ile okuyucuya “O dönemde yaşamış olsaydım çaresizlikten boyun eğerdim” dedirttiriyor.

Romanın geneli Yunan ve Türk Taarruzlarına ayrılmış durumdadır. Ancak savaş durumları hayali kahramanlar ile de desteklenerek canlandırılırken genelde hakikaten yaşamış olan karakterleride bünyesinde barındırıyor.

Romanın içinde detayları ile anlatılan olay ve karakterlerden anlaşılan şudur ki : “Mustafa Kemal ATATÜRK” olmadan Türklerin bu savaştan galip çıkmaları çok daha da uzun bir süreç içerinde olacaktı belki de hiç olmayacaktı.

Mucizevi bir Kurtuluş’un yaşandığı bir dönem içerisinde yurtdışında ki Müslüman toplulukların yardımları ve sömürgeci İngilizlerinin müthiş oyunlarının koca bir milleti nasıl yıkamadığı yine bu eser içerisinde detayları ile anlatılıyor. İngiltere parlamento binası kapısında yazılı olan “İngilizlerin ebedi düşmanları yoktur; İngilizlerin ebedi çıkarları vardır” sözüne dahi aldırmayarak bilinçsizce Yunanlıları üzerimize salan basiretsiz İngiliz Başbakanı Lloyd George’un tüm hesaplarının nasıl boşa çıkartıldığı yine bu eser içerisinde yer alıyor.

Ancak asıl gurur duyulması gereken konulardan birisini Turgut ÖZAKMAN öyle güzel anlatmış ki şimdiye kadar neden bunun farkında değildik diye Türk gençleri olarak kızmamak elde değil. Kitabı okuyan herkesin ancak bu kitabı okuduktan sonra fark ettiği müthiş gerçek herkesi hem duygulandırmış hem de gururlandırmıştır. Bu gerçek : “Dünya üzerinde emperyalizmin saldırısına uğramış ve işgal edilmiş milletlerden o ana kadar sadece ama sadece Türk milletinin elinde ki kıt kaynaklar ile bağımsızlığına kavuşabildiği. Emperyalist güçleri bozguna uğratabilen yegane millet olarak tüm dünyada nasıl bir saygı kazanıp diğer milletlere de örnek olup birçok bağımsızlık hareketine esin kaynağı olduğumuzdur”

Ayrıca eserde neden laik bir cumhuriyet olmamız gerektiği öyle güzel anlatılıyor ki içerisinde son dönemde ki olaylar sebebi ile ufak şüpheler uyanan herkesin içindeki şüpheleri silmesi ve laikliğin neden bizlere gerektiğini laik olamayan bir toplumda din kisvesi altında ne gibi alçaklıklar ve hainliklerin hem de halife sıfatı taşıyan kişilerce yapıldığını önümüze koyması açısından da oldukça önemlidir.

Kısaca romandan çok bir başvuru eseri niteliğine sahip olan “Şu Çılgın Türkler” isimli eser Türk milleti yeryüzünde olduğu müddetçe nasıl bir millet olduğumuzu, istediğimiz anda neleri başarabileceğimizi, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün nasıl bir insan olduğunu çok net bir şekilde anlatması açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.

ATATÜRK’ün söke söke aldığı haklarımızın bugünlerde bir batılı topluluk içerisine alınacağız havası ile nasıl geri alınmaya çalışılabileceğini ve özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın büyük bedeller ödenerek geri alınabildiğini ve bunların batılı devletlerce her an masa başı oyunları ile tekrar geri alma çabalarının her zaman varolacağını, şekil değiştiren emperyalist güçlerin her zaman tepemizde yer alacağını hatırlatması açısından da oldukça büyük öneme sahip bir eserdir
Eser, 1921-1922 yıllarını anlatmaktadır. Romanın başında uzun bir giriş vardır. Bu girişte, 1914-1920 yılları ve olayları özetlenmiştir. Eserin ilk bölümü "1.kitap-Yunan Büyük Taarruzu" adını taşır. Bu bölümdeyse, İnönü ve Kütahya-Eskişehir savaşları, Meclis tartışmaları, Başkomutanlık kanunu anlatılır. Bu bölüm Sakarya zaferiyle biter. İkinci bölüm ise,
Eser, 1921-1922 yıllarını anlatmaktadır. Romanın başında uzun bir giriş vardır. Bu girişte, 1914-1920 yılları ve olayları özetlenmiştir. Eserin ilk bölümü "1.kitap-Yunan Büyük Taarruzu" adını taşır. Bu bölümdeyse, İnönü ve Kütahya-Eskişehir savaşları, Meclis tartışmaları, Başkomutanlık kanunu anlatılır. Bu bölüm Sakarya zaferiyle biter. İkinci bölüm ise,
"2.kitap-Türk Büyük Taarruzu" ismini taşır. Bu bölümde de, Büyük Taarruz anlatılır. büyük taarruza hazırlık ,Afyon güneyine yürüyüş ve en sonunda büyük taarruzu anlatır.Roman, Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa'da öğretmenlere konuşmasıyla biter.
"2.kitap-Türk Büyük Taarruzu" ismini taşır. Bu bölümde de, Büyük Taarruz anlatılır. büyük taarruza hazırlık ,Afyon güneyine yürüyüş ve en sonunda büyük taarruzu anlatır.Roman, Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa'da öğretmenlere konuşmasıyla biter.

Sayfanın 15.11, 11 Mart 2013 tarihindeki hâli

Şu Çılgın Türkler
YazarTurgut Özakman
TürRoman
Yayım2005
YayımcıBilgi Yayınevi
ISBNISBN 975-2201-27-X Geçersiz ISBN

Şu Çılgın Türkler, Turgut Özakman'ın Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan romanı.

Kurtuluş dizisinin de senaristi olan Turgut Özakman'ın elli küsür yıldır süregelen araştırmalarının ürünüdür. Özakman, kitapta anlattığı olayların geçtiği yerleri sırt çantası ile yaya olarak yürüyerek dolaşmış, bilgileri ve belgeleri derlemiştir. Kitaptaki olaylar, kişiler ve konuşmalar belgelerden alınmıştır. 688 sayfadır.

Kitap, temmuz 2006 itibariyle 311. baskısını yapmış ve 622.000 nüsha basılmıştır. Kitabın yayıncısı Bilgi Yayınevi'nin sahibi Ahmet Tevfik Küflü Ankara vergi rekortmenleri listesinde 11. oldu.

Konusu

Şablon:Spoiler Eser, 1921-1922 yıllarını anlatmaktadır. Romanın başında uzun bir giriş vardır. Bu girişte, 1914-1920 yılları ve olayları özetlenmiştir. Eserin ilk bölümü "1.kitap-Yunan Büyük Taarruzu" adını taşır. Bu bölümdeyse, İnönü ve Kütahya-Eskişehir savaşları, Meclis tartışmaları, Başkomutanlık kanunu anlatılır. Bu bölüm Sakarya zaferiyle biter. İkinci bölüm ise, "2.kitap-Türk Büyük Taarruzu" ismini taşır. Bu bölümde de, Büyük Taarruz anlatılır. büyük taarruza hazırlık ,Afyon güneyine yürüyüş ve en sonunda büyük taarruzu anlatır.Roman, Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa'da öğretmenlere konuşmasıyla biter. Şablon:Endspoiler