Mukoza: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
Abuk SABUK (mesaj | katkılar)
+
1. satır: 1. satır:
'''Mukoza''' veya '''sümükdoku''' [[ektodermik]] kökenli kaplayıcı zarlardır. [[Epitel]] ile kaplıdırlar, [[emilim]] ve [[salgılama]]da görev alırlar. Bazı iç organları ve dış çevreye açılan bazı vücut boşluklarını kaplar.
'''Mukoza''' veya '''sümükdoku'''<ref>[http://www.dildernegi.org.tr/TR/Sozluk.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFEC9E8A7FA3AA308F&Sozcuk=s%C3%BCm%C3%BCkdoku%20%20&Detay=1&ANAH=53582 "Sümükdoku."] Dil Derneği. Erişim: 1 Ocak 2013.</ref> bazı iç organlar ve dışarıya açılan boşluklarda en dış katmanı oluşturan, [[ektodermik]] kökenli, kaplayıcı, [[sümük]] (mukus) salgılayan zar. [[Epitel]] bir yapıdır. [[emilim]] ve [[salgılama]]da görev alırlar. Bazı iç organları ve dış çevreye açılan bazı vücut boşluklarını kaplar.


Mukoza zarından salgılanan yapışkan, kalın sıvıya ''müküs'', ''mukus'' veya ''sümük'' denir. Mukoz tabaka içeren vücut boşluklarına [[solunum yolu]]nun büyük bir kısmı, bütün [[gastrointestinal kanal]] ve [[üretra]] dahildir.
Mukoz tabaka içeren vücut boşluklarına [[solunum yolu]]nun büyük bir kısmı, bütün [[gastrointestinal kanal]] ve [[üretra]] dahildir.


* [[Bukkal mukoza]]
* [[Bukkal mukoza]]
9. satır: 9. satır:
* [[Oral mukoza]]
* [[Oral mukoza]]


== Göz At ==
== Kaynakça ==
{{Kaynakça}}

== Ayrıca bakınız ==
* [[Sümük]]
* [[Müsin]]
* [[Müsin]]



Sayfanın 20.52, 1 Ocak 2013 tarihindeki hâli

Mukoza veya sümükdoku[1] bazı iç organlar ve dışarıya açılan boşluklarda en dış katmanı oluşturan, ektodermik kökenli, kaplayıcı, sümük (mukus) salgılayan zar. Epitel bir yapıdır. emilim ve salgılamada görev alırlar. Bazı iç organları ve dış çevreye açılan bazı vücut boşluklarını kaplar.

Mukoz tabaka içeren vücut boşluklarına solunum yolunun büyük bir kısmı, bütün gastrointestinal kanal ve üretra dahildir.

Kaynakça

  1. ^ "Sümükdoku." Dil Derneği. Erişim: 1 Ocak 2013.

Ayrıca bakınız