Sigurd: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Breogan2008 (mesaj | katkılar)
modifico gl:Sigurd
32. satır: 32. satır:
[[fi:Sigurd]]
[[fi:Sigurd]]
[[fr:Siegfried (mythologie)]]
[[fr:Siegfried (mythologie)]]
[[gl:Sigfrido]]
[[gl:Sigurd]]
[[hu:Szigfrid]]
[[hu:Szigfrid]]
[[id:Sigurd]]
[[id:Sigurd]]

Sayfanın 19.02, 25 Ekim 2012 tarihindeki hâli

Eski bir filimde Siegfried'in canlandiran artist.

Siegfried, Ren Nehri kıyısında, eski Worms şehri civarında geçen Nibelungenlied Destanı'nda bahsedilen kahraman. (İskandinav pagan versiyununda Sigurd olarak geçiyor.)

Bir prens olan ve erken yaşta bir demircinin yanında kendine yaptığı kılıcı ile yola koyulan ve bir ejderha ile yaptığı savaşta ejderhanın vücudundan akan yağ ile vücudunu silah işlemez hale gelir. Fakat ejderhanın kanında yıkanırken, ağaçtan sırtına düşen ıhlamur yaprağını farkedemez ve sırtında, iki kürek kemiği arasında kalan bölgede kanın değmediği zayıf bir bölge oluşur.

Nibelungenlied Destanında, Kriemhild adında bir kraliçeyle evlenir. Fakat Kriemhild'in kardeşleri, Burgonyalı krallar, zamanla Siegfried'i bir tehdit olarak görür ve onu öldürmek için firsat kollamaya başlarlar. Kriemhild'in kral kardeşleri, Tronjeli Hagen'in planları üzerine olaylar gelişir. Hagen, Siegfried'i korumak bahanesiyle, Kriemhild'den, Siegfried'in zayıf noktasını öğrenir. Beraber çıktıkları bir av partisinde, Hagen, Siegfried'i sırtından bıçaklıyarak öldürür.

Destanda, Siegfried Balmung adında bir kılıç ve Grani adında bir at kullanır.

Destan içinde Türk inançları ile beraber Hıristiyan inançları ve törenleri de bulunmakta ve kral-senyör-vasal ilişkisi de destanın Orta Çağ'a ait izler taşıdığını göstermektedir.

Bu destan, 19. asırda Alman milliyetçiliğinin yükselmesinde, Alman prensliklerinin bir ulus olarak birleşmesinde tarihsel bir öneme sahiptir. Siegfried adı, cesaret, yiğitlik ve şövalyeliği temsil eden bir ad olarak Almanyada çok değişik alanlarda kullanılmıştır. (Bknz 1. DÜnya savaşında Maginot hattı karşısına Almanlar Siegfried'i dikmişlerdir)