Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Yakamoz51 (mesaj | katkılar)
k Yakamoz51 ADNKS sayfasını Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sayfasına taşıdı: gercek ad
Yakamoz51 (mesaj | katkılar)
k kucuk duzenleme ve duzeltmeler
1. satır: 1. satır:
'''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi''' (ADNKS) Kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, [[MERNİS]] (Merkezî veri tabanı ve Kimlik Paylaşımı Sistemi) kayıtlarındaki [[TC Kimlik Numarası]]na göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği TÜİK tarafından yapılan bir kayıt sistemidir.
'''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi''' (ADNKS) Kişilerin yerleşim yerlerine göre [[nüfus]] bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, [[MERNİS]] (Merkezî veri tabanı ve Kimlik Paylaşımı Sistemi) kayıtlarındaki [[TC Kimlik Numarası]]na göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği [[TÜİK]] tarafından yapılan bir kayıt sistemidir.


ADNKS, devamlı yapılacak güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Daha önce 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan nüfus sayımları ADNKS sisteminin devreye girmesinden itibaren yapılmamaktır. Bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılması mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskleri en aza indirgemiştir.
ADNKS, devamlı yapılan güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Daha önce 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan [[Nüfus sayımı|nüfus sayım]]ları ADNKS sisteminin devreye girmesinden itibaren yapılmamaktır. Bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılması mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskleri en aza indirgemiştir.


TÜİK'in başlıca çalışması olan nüfus sayımları 2007 yılından beri ADNKS temelinde açıklanmaktadır.
TÜİK'in çalışmalarından olan nüfus sayımları 2007 yılından beri ADNKS temelinde açıklanmaktadır.


[[Türkiye]]'de 6 aydan fazla kalacak yabancı uyruklu kişiler de ayrı bir form ile bu sisteme dahil edilmektedirler. Ayrıca yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadıkları ülke ve şehir düzeyinde yerleşim yeri bilgileri ile nüfus bilgileri de ayrı bir veritabanı oluşturularak kayit altina linmistir.

[[Turkiye]] de 6 aydan fazla kalacak yabancı uyruklu kişiler de ayrı bir form ile bu sisteme dahil edilmektedirler. Ayrica yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadıkları ülke ve şehir düzeyinde yerleşim yeri bilgileri ile nüfus bilgileri de ayrı bir veritabanı oluşturularak kayit altina linmistir.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 08.42, 16 Temmuz 2012 tarihindeki hâli

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS (Merkezî veri tabanı ve Kimlik Paylaşımı Sistemi) kayıtlarındaki TC Kimlik Numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği TÜİK tarafından yapılan bir kayıt sistemidir.

ADNKS, devamlı yapılan güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Daha önce 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan nüfus sayımları ADNKS sisteminin devreye girmesinden itibaren yapılmamaktır. Bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılması mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskleri en aza indirgemiştir.

TÜİK'in çalışmalarından olan nüfus sayımları 2007 yılından beri ADNKS temelinde açıklanmaktadır.

Türkiye'de 6 aydan fazla kalacak yabancı uyruklu kişiler de ayrı bir form ile bu sisteme dahil edilmektedirler. Ayrıca yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadıkları ülke ve şehir düzeyinde yerleşim yeri bilgileri ile nüfus bilgileri de ayrı bir veritabanı oluşturularak kayit altina linmistir.

Kaynakça