Blitzkrieg: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ruzgar (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Resim:Isvicre bayragi buyuk.png]]
[[Resim:Guderian.jpg|thumb|150px|right| General [[Heinz Guderian]] en önemli blitzkrieg teorisyenlerinden]]
'''Blitzkrieg'''(Blitzkirig[yıldırım savaşı]) [[II. Dünya Savaşı]]nda Almanların savaş doktrini. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırıları kullanarak düşmanın hazırlıklı bir savunma kurmasını engelleyip sonrada hızlı bir şekilde yok etmektir. [[I. Dünya Savaşı]]ndaki egemen siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terkedilmeye başlanmış daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.


Hopp Schweiz !!!!!
Blitzkrieg taktiğinin başarılı olabilmesi için dört onemli koşul vardı; iyi '''arazi''', iyi '''hava desteği''', iyi '''lojistik''' ve iyi '''eşgüdüm'''. Sovyetlerde arazinin karlı ve çamurlu, lojistik desteğin de sıkıntılı olması yüzünden başarısız olan taktik batı cephesinde ise hava üstünlüğünün kaybedilmesi ve eşgüdümün azalması yüzünden başarısız olmuştur.

==İkinci Dünya Savaşına Etkileri==
===Polonya ve Fransa, 1939-1940===
[[Polonya]]'ya saldırıda Almanların en önemli avantajları üstün hava gücü ve Polonyalı şifre çözücüler tarafından çözülemiyen [[Enigma]] şifre makinasıdır. Alman şifresini çözemeyen Polonya ordusunu Almanlar beklemedikleri tarafdan vurmuşlardır. Sanılanın aksine Alman tankları savaşın ilk başlarında çok gelişmiş değillerdi ve Polonya savaşında pek büyük bir rol oynamadılar.

[[Fransa]] saldırısında Alman tankları İngiliz ve Fransız tanklarına karşı çok zayıf kalıyordu. Bu eksikliği ancak hava üstünlüğü ve 88mm'lik [[uçaksavar]]ların o zamanki en iyi [[tanksavar]] silahına dönüştürülmesiyle giderebildiler. Fransa operasyonı iki kısımdan oluşuyordu birincisi [[Sarı Operasyon]] ve [[Kırmızı Operasyon]]. Sarı Operasyon ile Alman ordusu Hollanda ve Belçikaya 2 tane tank kolordusu ve hava indirme birlikleri ile saldırdı. Üç gün sonra [[Ardenesse]]'yi geçen Alman birlikleri hava kuvvetlerinin desteğiyle Fransa'ya girdi. İngiliz tankları Almanları bir süre oyaladı böylece müttefik kuvvetleri Alman tankları baskısı olmadan geri çekilebildi, Alman Hava Kuvvetleri bu geri çekilişi engellemek için bombardımana başlasada 300,000 askerin kaçmasını engelleyemedi.

===Doğu Cephesi, 1941-1945===
Sovyetlere yönelik Blitzkrieg uygulamasının en büyük amacı kendilerinden kaçan sovyet askerlerinin ve tanklarının geniş sovyet topraklarında yeniden toplanmasını önlemekti. Bunu için genelde Alman askerleri Sovyet birliklerine dört yandan saldırıyor piyadeler de sıkışmış durumdaki birlikleri yok ediyordu. [[1941]] kışına gelindiğinde Almanlar hala Sovyetlere karşı kesin bir başarı kazanamamışlardı. Yoğun kış şartlarında yolların çamurlanması hem birliklerin ilerleyişini yavaşlatıyor hem de lojistik desteğin sekteye uğramasına yol açıyordu. [[1942]]'de [[Moskova Savaşı]]nda Alman birlikleri ilk kez yenildi. 1942 yazında [[Hitler]] bu kez Sovyetlerin güneyine [[Stalingrad]]'a saldırılmasını emretti. İlk başlarda Blitzkrieg taktiği ile Sovyetlere ağır kayıplar verildi ama Sovyetlerin başarılı direnci ve ikmal hatlarında sıkıntı doğmasından dolayı Almanlar yenildi ve [[Doğu Cephesi]]nde Alman Orduları Savaşın sonuna kadar hep geri çekilmeye başladı. Bu savaşın kaybedilmesinde en önemli sebeplerden biride [[İtalya]]nların işgal edip başarılı olamadıkları [[Yunanistan]]ı almak için Almanların Stalingrad'a göndermek istedikleri tankların bir kısmını Yunanistan'a göndermesidir.

===Batı Cephesi 1944-1945===
1944 yılına gelindiğinde Almanların ellerindeki kaynaklar başarılı [[Müttefik]] hava saldırıları sonucu azaltılmıştı. Ayrıca Almanların [[Normandiya çıkartması]]nı engelleyememesi ve hava üstünlüğünü Müttefiklere kaptırmaları bu savaşı en başından Almanyanın aleyhine döndürmüştü. Müttefik birlikleri de artık Alman blitzkrieg taktiğine benzer taktikler kullanıyorlar ve hava üstünlüğünün etkisi ile başarılı oluyorlardı. Müttefiklerin ilk başlarda tankları Alman tankları karşısında yetersiz olsa da, sayı olarak üstün olması nedeniyle savaş Müttefiklerin lehine gidiyordu. Öyle ki bazen bir [[Tiger_I|Tiger]](Taygır) tankına 20 tane [[M4 Sherman]] tankı saldırıyordu. [[Antwerp]]'te Almanlar kötü hava şartlarını (Müttefik uçakları bulutlar yüzünden etkisiz kalmıştı) fırsat bilerek burdaki zayıf Müttefik güçlerini yendilersede genel bir başarı elde edemediler.


==Kaynakça==
Üsteki makale, '''İngilizce Vikipedi''' makalesi temel alınarak yazılmıştır. İngilizce makalenin kullandığı kaynakların verileri kullanılmıştır.

[http://en.wikipedia.org/wiki/Blitzkrieg Blitzkrieg(En)]


[[Kategori:Ordu]]
[[Kategori:II. Dünya Savaşı]]

<!--interwiki-->
[[de:Blitzkrieg]]
[[es:Blitzkrieg]]
[[en:Blitzkrieg]]
[[fr:Blitzkrieg]]
[[ko:전격전]]
[[id:Blitzkrieg]]
[[it:Blitzkrieg]]
[[he:מלחמת בזק]]
[[lt:Blitzkrieg]]
[[ms:Blitzkrieg]]
[[nl:Blitzkrieg]]
[[no:Blitzkrieg]]
[[ka:ელვისებური ომი]]
[[ja:電撃戦]]
[[pl:Blitzkrieg]]
[[pt:Blitzkrieg]]
[[ru:Блицкриг]]
[[simple:Blitzkrieg]]
[[sl:Bliskovita vojna]]
[[fi:Salamasota]]
[[sv:Blixtkrig]]
[[vi:Blitzkrieg]]
[[zh:闪电战]]

Sayfanın 22.51, 16 Kasım 2005 tarihindeki hâli

Dosya:Isvicre bayragi buyuk.png

Hopp Schweiz !!!!!