Karar destek sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mmalbayrakoglu (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Mmalbayrakoglu (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Taslak}}
{{Taslak}}


'''Karar destek sistemi''' (''İng.'' decision support system; kısacaDSS) bir işletmede yöneticilerin ve profesyonel çalışanların karar vermesine yardımcı olarak kullanılan, karar verme sürecinde kullanıcıların sistemle karşılıklı olarak etkileşimde bulunduğu, [[bilgisayar tabanlı bilişim sistemi|bilgisayar tabanlı bir bilişim sistemi]]dir.<ref>Turban, E, R. Sharda ve D. Delen. (2011). ''Decision Support and Business Intelligence Systems. 9. Basım''.S. 16. Prentice Hall. </ref> Karar destek sistemleri çoğunlukla yarı yapılandırılmış (''İng.'' semistructured) problemlerin çözümünde kullanılmakla birlikte, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış problemler için de kullanılabilmektedir. Sistemler [[veri]] ve [[model]] bazlıdır.<ref> Gluchowski, P., R. gabriel ve C. Dittmar. (2008). '' Management Support Systeme und Business Intelligence: Computergestützte Informationssysteme für Fach- und Führungskräfte. 2. Basım''. S. 63. Springer.</ref> Kullanıcılar, özgün ve belirli bir probleme değin veriler ve bir ya da daha çok yöntem çerçevesinde model kurma olanağı sağlayan bu tür sistemler yardımıyla daha hızlı ve daha isabetli kararlar verebilmektedir.
'''Karar destek sistemi''' (''İng.'' decision support system; kısacaDSS) bir işletmede yöneticilerin ve profesyonel çalışanların karar vermesine yardımcı olarak kullanılan, karar verme sürecinde kullanıcıların sistemle karşılıklı olarak etkileşimde bulunduğu, [[bilgisayar tabanlı bilişim sistemi|bilgisayar tabanlı bir bilişim sistemi]]dir.<ref>Turban, E, R. Sharda ve D. Delen. (2011). ''Decision Support and Business Intelligence Systems. 9. Basım''.S. 16. Prentice Hall. </ref> Karar destek sistemleri çoğunlukla yarı yapılandırılmış (''İng.'' semistructured) problemlerin çözümünde kullanılmakla birlikte, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış problemler için de kullanılabilmektedir. Sistemler [[veri]] ve [[model]] bazlıdır.<ref> Gluchowski, P., R. Gabriel ve C. Dittmar. (2008). '' Management Support Systeme und Business Intelligence: Computergestützte Informationssysteme für Fach- und Führungskräfte. 2. Basım''. S. 63. Springer.</ref> Kullanıcılar, özgün ve belirli bir probleme değin veriler ve bir ya da daha çok yöntem çerçevesinde model kurma olanağı sağlayan bu tür sistemler yardımıyla daha hızlı ve daha isabetli kararlar verebilmektedir.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 19.57, 26 Ocak 2012 tarihindeki hâli

Karar destek sistemi (İng. decision support system; kısacaDSS) bir işletmede yöneticilerin ve profesyonel çalışanların karar vermesine yardımcı olarak kullanılan, karar verme sürecinde kullanıcıların sistemle karşılıklı olarak etkileşimde bulunduğu, bilgisayar tabanlı bir bilişim sistemidir.[1] Karar destek sistemleri çoğunlukla yarı yapılandırılmış (İng. semistructured) problemlerin çözümünde kullanılmakla birlikte, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış problemler için de kullanılabilmektedir. Sistemler veri ve model bazlıdır.[2] Kullanıcılar, özgün ve belirli bir probleme değin veriler ve bir ya da daha çok yöntem çerçevesinde model kurma olanağı sağlayan bu tür sistemler yardımıyla daha hızlı ve daha isabetli kararlar verebilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Turban, E, R. Sharda ve D. Delen. (2011). Decision Support and Business Intelligence Systems. 9. Basım.S. 16. Prentice Hall.
  2. ^ Gluchowski, P., R. Gabriel ve C. Dittmar. (2008). Management Support Systeme und Business Intelligence: Computergestützte Informationssysteme für Fach- und Führungskräfte. 2. Basım. S. 63. Springer.