Uluğ Bey: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: lb:Ulugh Beg
17. satır: 17. satır:


Zeyç Kürkani'nin asıl kopyalarından biri Irak ve İran savaşlarından sonra Türkiye'ye getirilmiş ve halen Ayasofya kütüphanesindedir. Bir hile ile oğlu Abdüllatif tarafından [[1449]] yılında öldürülmüştür.
Zeyç Kürkani'nin asıl kopyalarından biri Irak ve İran savaşlarından sonra Türkiye'ye getirilmiş ve halen Ayasofya kütüphanesindedir. Bir hile ile oğlu Abdüllatif tarafından [[1449]] yılında öldürülmüştür.

Ayrica Mirzo Uluğ Bey, Avrupalilardan birkac yuzyil once, dunya kuresini 360 dilime bolerek hesap yapmis ve gunumuzdeki meridyenleri rotalarini, gunumuzdekinden 20sn. kadar sapma farkiyla heaplamistir. Rasathanesinin tam orta aksi (teleskobun ray kanalinin tam orta cizgisi), O'nun hesapladigi meridyenlerin baslanngic meridyenidir. Gunumuzdeki meridyenlerin 67° dogu cizgisi, rasathanenin dis ceperinin yanindan gecer. Teleskobun orta cizgisi de, bu meridyenden 20sn. kadar dogudadir. Ayrica rasathanenin muze salonunda, Mirzo Uluğ Bey'in cizdigi ve kendi hesapladigi meridyenleri de gosteren dunya haritası parcasi duvarda sergilenmektedir.<ref>Mirzo Uluğ Bey rasathane muzesinde sergilenen bilgiler</ref>-KP, Mimar


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 20.26, 13 Aralık 2011 tarihindeki hâli

SSCB posta pulu (1987)
Uluğ Beyin Semerkand kentinde kurduğu gözlemevinin günümüzde dışarıdan görünüşü
Uluğ Begin rasathanesi (Semerkand)

Uluğ Bey (Farsça: الغ‌بیگ Ulug Beg; asıl adı: میرزا محمد طارق بن شاه رخ Mīrzā Mohammad Tāregh bin Shāhrokh; d. 1393 - ö. 1449), Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı.Türk Matematikçi ve gökbilimci.

Timur'un erkek torunlarından hükümdar olanlardan birinin oğludur. 1393 yılında Sultaniye kentinde doğmuştur. Timur'un öldüğü sıralarda Uluğ Bey Semerkant'ta bulunuyordu. Maveraünnehir, Mirza Halil Sultan'ın saldırısı ve işgali üzerine babasının yanına gitmek zorunda kalmıştır. Babası buraları yeniden yönetimine alarak on altı yaşında olan Uluğ Bey'e yönetimini bırakmıştır. Uluğ Bey, bu tarihten sonra, hem hükümeti yönetmiş ve hem de öğrenimine devam etmiştir.

Uluğ Bey, bilgin ve olgun bir padişahtı. Boş zamanını kitap okumak ve bilginlerle ilmi konular üzerinde konuşmakla geçirirdi. Tüm bilginleri yöresinde toplamıştı. Uluğ Bey, dikkatlice okuduğu kitabı sözcüğü sözcüğüne hatırında tutacak kadar belleği vardı. Matematik ve astronomi bilgileri oldukça ileri düzeydeydi. Bir söylentiye göre, kendi falına bakarak, oğlu Abdüllatif tarafından öldürüleceğini görmüş ve bunun üzerine oğlunu kendisinden uzak tutmayı uygun görmüştür. Baba ile oğlu arasındaki bu soğukluk, Uluğ Bey'in küçük oğluna karşı olan yakınlığı ile daha da şiddetlenmiş ve sonunda Uluğ Bey'in korktuğu başına gelmiştir.

Çalışmaları

Uluğ Bey, Semerkant'ta bir medrese ve bir de rasathane yaptırmıştır. Kadı Zade bu medreseye başkanlık etmiştir. Rasathane için yörede bulunan tüm mühendis, alim ve ustaları Semerkant'a çağırmıştır. Kendisi için de bu rasathanede bir oda yaptırarak tüm duvar ve tavanları gök cisimlerinin manzaralarıyla ve resimleriyle süsletmişti. Rasathanenin yapım ve rasat aletleri için hiç bir harcamadan kaçınmamıştır. Bu gözlemevinde yapılan gözlemler, ancak on iki yılda bitirilebilmiştir.

Gözlemevinin yönetimini Bursalı Kadızade Rumi ile Cemşid'e vermiştir. Cemşid, gözlemlere başlandığı sırada ve Kadı Zade de gözlemler bitmeden ölmüştür. Gözlemevinin tüm işleri o zaman genç olan Ali Kuşçu'ya kalmıştır. Bu gözlem üzerine Uluğ Bey, ünlü Zeycini düzenlemiş ve bitirmiştir. Zeyç Kürkani veya Zeyç Cedit Sultani adı verilen bu eser, birkaç yüzyıl doğuda ve batıda faydalanılacak bir eser olmuştur. Zeyç Kürkani, bazı kimseler tarafından açıklanmış ve Zeyç'in iki makalesi 1650 yılında Londra'da ilk olarak basılmıştır. Avrupa dillerinin birçoğuna, çevrilmiştir. 1839 yılında cetvelleri Fransızca tercümeleriyle birlikte, asıl eser de 1846 yılında aynen basılmıştır.

Zeyç Kürkani'nin asıl kopyalarından biri Irak ve İran savaşlarından sonra Türkiye'ye getirilmiş ve halen Ayasofya kütüphanesindedir. Bir hile ile oğlu Abdüllatif tarafından 1449 yılında öldürülmüştür.

Ayrica Mirzo Uluğ Bey, Avrupalilardan birkac yuzyil once, dunya kuresini 360 dilime bolerek hesap yapmis ve gunumuzdeki meridyenleri rotalarini, gunumuzdekinden 20sn. kadar sapma farkiyla heaplamistir. Rasathanesinin tam orta aksi (teleskobun ray kanalinin tam orta cizgisi), O'nun hesapladigi meridyenlerin baslanngic meridyenidir. Gunumuzdeki meridyenlerin 67° dogu cizgisi, rasathanenin dis ceperinin yanindan gecer. Teleskobun orta cizgisi de, bu meridyenden 20sn. kadar dogudadir. Ayrica rasathanenin muze salonunda, Mirzo Uluğ Bey'in cizdigi ve kendi hesapladigi meridyenleri de gosteren dunya haritası parcasi duvarda sergilenmektedir.[1]-KP, Mimar

Dış bağlantılar

Şablon:Ortaçağ Müslüman Astronomları Şablon:Ortaçağ Müslüman Matematikçileri

Şablon:Link SM

  1. ^ Mirzo Uluğ Bey rasathane muzesinde sergilenen bilgiler