Yön: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: oc:Punt cardinal
66. satır: 66. satır:
[[no:Himmelretning]]
[[no:Himmelretning]]
[[nov:Busolal direktiones]]
[[nov:Busolal direktiones]]
[[oc:Punt cardinal]]
[[pam:Mamuntukan a nangan]]
[[pam:Mamuntukan a nangan]]
[[pl:Strony świata]]
[[pl:Strony świata]]

Sayfanın 14.28, 17 Ekim 2011 tarihindeki hâli

Coğrafi yönler, dünya üzerindeki yer ve varlıkların konumunu tanımlamakta kullanılan, dünyanın kutupları baz alınarak oluşturulmuş terimlerdir. Başlıca dört coğrafi yön vardır: Kuzey, güney, doğu ve batı. Bunlara aynı zamanda ana yönler denir.Yön bulma aracı pusuladır. Yön ağaçtaki yosunlar,güneş,kutup yıldızı ve karınca yuvaları ile de bulunabilir.

Coğrafi Yönler

Kuzeybatı
Kuzey

Kuzeydoğu
Batı Dünya Doğu
Güneybatı
Güney
Güneydoğu

Ara yönler

Ana yönler arasında kalan yönleri tanımlamak için ara yönler oluşturulmuştur. Bunlar, kuzeydoğu, güneydoğu, kuzeybatı ve güneybatıdır. Daha hassas bir tanım gerektiğinde ara yönlerin ana yönlere yakınlığına bağlı olarak ikincil ara yönler kullanılabilir. Bunlar kuzeyden başlayarak saat yönünde; kuzey-kuzeydoğu, doğu-kuzeydoğu, doğu-güneydoğu, güney-güneydoğu, güney-güneybatı, batı-güneybatı, batı-kuzeybatı ve kuzey-kuzeybatıdır.

Yön tahmini

İnsanlar doğada çoğunlukla yönlerini bulmakta zorlanırlar. Özellikle ormanlık alanlarda ağaçların sıklığı ve çeşitli engeller nedeniyle ister istemez belirli açılarla yön değiştirilir. Bu iri bir kayanın yanından geçerken veya bir çalılığa atlarken olabilir. Ormanda yönünü kaybeden birisi genellikle paniğe kapılır. Bu durum, daha fazla paniğe gerek bırakmadan da çözülebilir. Ormanda mevcut özel işaretlerin okunması ona en rahat şekilde yön gösterecektir. Ormanda yürürken çevreyi dikkatli incelemek, grup halindeysek tek sıra yürümek, sağ ve sol yanımızda nelerin olduğunu hatırda tutmak, gerekiyor ise özel işaretler koymak, kaya, ağaç, kesilmiş ağaçların yerde kalan kütükleri. karınca yuvalan bize yön bulmak ta yardımcı olacaktır. Bazen bir parmağınızı ıslatıp rüzgar yönünü bulmakla da yön tahmini yapabilirsiniz. Çevredeki, akarsular, hakim tepeler, karayolları,özel yapıdaki ağaçlar nirengi noktaları olarak alınabilir. Safa KAYA

Güneşin doğuşu ve batışı

Yön tahmininde kullanılan en basit yöntem güneşin doğuş ve batış istikametlerine bakmaktır. Güneşin doğduğu istikamet doğu, battığı istikamet batıdır. Doğuyu karşımıza aldığımızda sağımızda kalan yön güney, solumuz kuzey, arkamız batıdır.

Bu yöntem en hassas sonucu ekinokslarda verir. Bunun nedeni ekinokslarda güneş ışıklarının ekvatora dik gelmesi ve aydınlanma çemberinin kutuplardan geçmesidir.