Su jeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Su jeti

Su jeti tahrik için bir su ile jet oluşturan bir su sistemidir. Mekanik düzenleme kanallı bir pervane, bir santrifüj pompa veya hem santrifüj hem de eksenel tasarımların bir birleşimi olan bir karma akış pompası olabilir. Tasarım ayrıca pompaya su sağlamak için bir giriş ve pompanın dışına su akışını yönlendirmek için bir ağız içerir.

Kullanımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pompa jetleri bir zamanlar yüksek hızlı eğlence araçları (jet ski ve jetbot gibi) ve diğer küçük gemilerle sınırlıydı ancak 2000'den beri yüksek hızlı teknelere olan istek arttı ve dolayısıyla pompa-jet daha büyük teknelerde, askeri gemilerde ve feribot 'ta popülerlik kazanıyor. Bu daha büyük teknelerde, dizel motorlar veya gaz türbinleriyle çalıştırılabilir. Bu biçimle deplasman gövdesi ile bile 40 knot (45 mph; 75 km/sa) 'e varan hızlara ulaşılabilir.[1]

Pompa-jetiyle çalışan gemiler çok manevra kabiliyetine sahiptir. Pompa jetleri kullanan gemilere örnek olarak Car Nicobar devriye gemileri 1, Hamina roket botları 1, sclass- Valor firkateynleri 1, Stena Yüksek Hızlı Deniz Hizmet feribotları, Amerika Birleşik Devletleri Seawolf-sınıfı ve Virginia- sınıfı ayrıca Rus Borei -sınıfı denizaltıları ve Amerika Birleşik Devletleri kıyı muharebe gemileri verilebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Charles Dawson, "The Early History of the Water-jet Engine", "Industrial Heritage", Vol. 30, No 3, 2004, page 36.
  • David S. Yetman, "Without A Prop", DogEar Publishers, 2010
  1. ^ The Information page of the Stena HSS 1500 8 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.