Karo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çatı Kiremitleri
Antik Yunanda çatı kiremitler
Jorge Colaço tarafından yapılmış sırlı karo panel çalışması.
Osmanlılar tarafından yapılmış çini döşemeler, Kubbetü's-Sahre, Kudüs, Filistin
Antik mozaik karolar, British Museum

Karo, kiremit, seramik, doğal taş, metal ya da cam gibi sert malzemelerden üretilmiş parçalardır. Genellikle çatılarda, yerlerde ve duvarlarda kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise tavanlar olup, perlit, ahşap ve değişik malzemelerden yapılabilmektedir.

Çatılarda kullanılan fırınlanmış kil anlamınnda kullanılmaya başlanan karo, Fransızca tuile, kelimesinden türemiş olup, Latin dillerine tegula olarak geçmiştir. Sonra da "Tile" olarak yerini bulmuştur.

Ağırlıkla sırlı sert seramikten yapılmış olan karolar yanında cam, mermer, granit ve doğal taşlarda kullanılmaktadır.Genellikle duvar ve yer kaplamasında kullanılır. Bunlardan kare parçalar oluşturularak mozaik haline getirilebilir.

Son 20 yılda, gelişen teknolojiye bağlı olarak porselen karolar ve cam karoların seri olarak üretimi artmıştır. Buna bağlı olarak da üretim, işleme ve paketleme otomatik hale gelmiştir. Kesmede elmas kullanımı ise işlemeyi kolaylaştıran diğer bir etkendir. Bunlara bağlı olarak karo kullanımı zincir yapı marketlerle hızlı ve yaygın biçimde üreticiye ulaşmaya başlamıştır.

Çatı kaplama[değiştir | kaynağı değiştir]

Çatı kaplama karoları yağmurdan koruma amaçlı tasarlanırlar. Genellikle kil ve doğal taş kullanılmakla birlikte beton ya da plastik kökenli malzemeler de kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca kilden yapılmış ve sırlı kiremitler de kullanılır.

Yer ve duvar karoları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğunlukla seramik ve doğal taş olmakla birlikte, teknolojinin ilerlemesi ile cam karolar da teknik ve görsel olarak iyi bir konuma gelmiştir. Seramik yer ve duvar karoları toprağın preslerde şekillendirilmesinden sonra renklendirilmiş sır ve baskılar ile zenginleştirilip pişirilmesi ile elde edilir.

Seramik yer ve duvar karoları şu şekilde gruplanabilir:

  • Seramik yer karoları
  • Seramik duvar karoları (Türkiye'de fayans da denilmektedir.)
  • Porselen yer karoları (Sırlı ve granit olarak bilinen sırsız olarak üretilirler.)
  • Dekorlu yer ve duvar seramikleri (Üretimi tamamlanmış yer ve duvar seramiklerine dekorlama işlemi yapılır.)

Tavan karoları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tavanlarda kullanılan karolar genellikle hafif malzemelerden yapılmaktadır. Çelik ızgara, strafor, ahşap , alçı gibi malzemelerden yapılır. Aynı zamanda ısı ve ses izolasyonu sağlamaktadırlar.

Dekoratif karolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dekorlu karolara yer ve duvar seramikleri üzerinde ya da seramikten oluşturulmuş mozaiklerde rastlamak mümkündür. Bunlar yer duvar ya da tavanlarda kullanılabilmektedir. Pompei'deki duvar resimleri ya da Zeugma tablosu bu grupta düşünülebilir.

Ayrıca ev ortamında havuzlarda, şöminelerde ve kimi zaman dış kaplamalarda da karoların kullanıldığını görmek mümkündür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]