Zengin vakıflar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jump to navigation Jump to search

Zengin vakıflar listesi 29 en geniş vakıf, ve diğer hayır kurumlarını içerir.

Sadece kar amacı gütmeyen vakıflar listelendi.

Zengin vakıflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Örgüt Ülke Merkez Bağış ($USD) Bağış
(yerel para birimi)
Kuruluş Kaynaklar
1 Stichting INGKA Foundation  Hollanda Leiden, Hollanda $36.0 milyar 1982 [1]
2 Bill & Melinda Gates Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Seattle, Washington $34.6 milyar 1994 [2]
3 Wellcome Trust  Birleşik Krallık Londra $22.1 milyar £14.2 milyar (GBP) 1936 [3]
4 Howard Hughes Medical Institute Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Chevy Chase, Maryland $16.1 milyar 1953 [4]
5 Ford Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri New York City, New York $11.0 milyar 1936 [2]
6 J. Paul Getty Trust Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles, Kaliforniya $10.5 milyar 1982 [2]
7 Mohammed bin Rashid Al Maktoum Foundation  Birleşik Arap Emirlikleri Dubai $10.0 milyar $36.7 milyar (AED) 2007 [5]
8 Robert Wood Johnson Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Princeton, New Jersey $9.0 milyar 1972 [2]
9 Li Ka Shing Foundation  Hong Kong Hong Kong $8.3 milyar $64.4 milyar (HKD) 1980 [6]
10 The Church Commissioners for England  Birleşik Krallık Londra $8.1 milyar £5.2 milyar (GBP) 1948 [7]
11 William and Flora Hewlett Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Menlo Park, Kaliforniya $7.4 milyar 1967 [2]
12 Kamehameha Schools Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Honolulu, Hawaii $7.3 milyar 1887 [8]
13 Lilly Endowment Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Indianapolis, Indiana $7.28 milyar 1937 [2]
14 W.K. Kellogg Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Battle Creek, Michigan $7.26 milyar 1930 [2]
15 Robert Bosch Foundation  Almanya Stuttgart $6.9 milyar €4.5 milyar (EUR) 1964 [9]
16 Garfield Weston Foundation  Birleşik Krallık Londra $6.5 milyar £4.2 milyar (GBP) 1958 [10]
17 David and Lucile Packard Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Los Altos, Kaliforniya $5.8 milyar 1964 [2]
18 John D. and Catherine T. MacArthur Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Chicago, Illinois $5.7 milyar 1975 [2]
19 The Pew Charitable Trusts Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia, Pennsylvania $5.6 milyar 1948 [11]
20 Gordon and Betty Moore Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Palo Alto, Kaliforniya $5.4 milyar 2000 [2]
21 Knut and Alice Wallenberg Foundation  İsveç Stockholm $5.3 milyar kr 32.7 milyar (SEK) 1917 [12]
22 Andrew W. Mellon Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri New York City, New York $5.26 milyar 1969 [2]
23 The MasterCard Foundation  Kanada Toronto $4.9 milyar 2006 [13]
24 William Penn Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia, Pennsylvania $4.4 milyar 1945 [2]
25 The Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri New York City, New York $4.1 milyar 1999 [2]
26 Tulsa Community Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Tulsa, Oklahoma $3.8 milyar 1998 [2]
27 The California Endowment Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles $3.7 milyar 1996 [2]
28 Rockefeller Foundation Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri New York City, New York $3.51 milyar 1913 [2]
29 Realdania  Danimarka Kopenhag $3.5 milyar €2.8 milyar (EUR) 2000 [14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Flat-pack accounting". The Economist. 2006-05-11. http://www.economist.com/business/displaystory.cfm?story_id=6919139. Erişim tarihi: 2007-01-02. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p "Top 100 U.S. Foundations by Asset Size". Foundation Center. 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151113164029/http://foundationcenter.org:80/findfunders/topfunders/top100assets.html. Erişim tarihi: June 14, 2013. 
  3. ^ "Annual report and financial statements 2011". Wellcome Trust. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304113428/http://www.wellcome.ac.uk/stellent/groups/corporatesite/@msh_publishing_group/documents/web_document/wtvm053879.pdf. Erişim tarihi: 2010-12-16. 
  4. ^ "Annual Report Finance & Investments 2011". Howard Hughes Medical Institute. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130602022731/http://www.hhmi.org/annualreport2011/people-and-financials/financials.html. Erişim tarihi: 2011-11-03. 
  5. ^ "About Us". Mohammed bin Rashid Al Maktoum Foundation. 20 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130920023925/http://www.mbrfoundation.ae:80/ENGLISH/Pages/AboutUs.aspx. Erişim tarihi: May 27, 2012. 
  6. ^ Flannery, Russell (March 7, 2012). "Li Ka-Shing's Midas Touch". Forbes. http://www.forbes.com/forbes/2012/0326/milyaraires-12-feature-hong-kong-li-ka-shing-horizon-investments-midas-touch_3.html. Erişim tarihi: June 24, 2012. 
  7. ^ "Asset Management". The Church of England. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160621062149/https://www.churchofengland.org/media/1438731/church%20commissioners%20annual%20report%202011.pdf. Erişim tarihi: 2012-06-24. 
  8. ^ "Kamehameha Schools and Subsidiaries, Consolidated Financial Statements and Supplementary Schedules, June 30, 2011 and 2010". Kamehameha Schools. 11 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130911060407/http://www.ksbe.edu/pdf/ar11/KSConsolidatedFinancialStatements.pdf. Erişim tarihi: June 24, 2012. 
  9. ^ "10 Largest Foundations in the World". How Stuff Works. 8 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160108205805/http://money.howstuffworks.com:80/10-largest-foundations-in-the-world.htm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  10. ^ "Report and Accounts of the Trustees". Garfield Weston Foundation. 2011-04-05. http://www.garfieldweston.org/report/2011Report.pdf. Erişim tarihi: June 24, 2012. 
  11. ^ "Pew Prospectus". Pew Charitable Trusts. 9 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130909193314/http://www.pewtrusts.org/uploadedFiles/wwwpewtrustsorg/Static_Pages/About_Us/PewProspectus2012.pdf. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  12. ^ "The Knut and Alice Wallenberg Foundation". Wallenberg. 2008-03-03 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080303131550/http://wallenberg.org/kaw/in_english/default.asp. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  13. ^ "Annual Financial Statements 2012". 1 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131101120515/http://www.mastercardfdn.org/wp-content/uploads/MASTERCARD-FOUNDATION-2012-12-31_Signed.pdf. Erişim tarihi: 2014-01-01. 
  14. ^ "Overview". Realdania. 23 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131123080816/http://www.realdania.dk:80/english.aspx. Erişim tarihi: June 24, 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]