Yük taşıyıcı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yük taşıyıcı, fizikte hareket etmekte serbest olan, elektrik yükü taşıyan, özellikle elektriksel iletkenlerinde elektrik yükü taşıyan parçacıklar olan bir parçacık veya sanki parçacıktır.[1] Örnekler elektronlar, iyonlar ve elektron delikleridir. Terim en yaygın olarak katı hâl fiziğinde kullanılır.[2] İletken bir ortamda, bir elektrik alanı bu serbest parçacıklara kuvvet uygulayarak parçacıkların ortam boyunca net hareketine neden olabilir; elektrik akımını oluşturan şey budur.[3]

İyonik çözeltiler ve plazmalar gibi bazı iletkenlerde pozitif ve negatif yük taşıyıcıları bir arada bulunur, bu nedenle bu durumlarda bir elektrik akımı zıt yönlerde hareket eden iki tip taşıyıcıdan oluşur. Metaller gibi diğer iletkenlerde yalnızca bir polariteye sahip yük taşıyıcıları bulunmaktadır, bu nedenle içlerindeki bir elektrik akımı sadece bir yönde hareket eden yük taşıyıcılarından oluşmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dharan, Gokul; Stenhouse, Kailyn; Donev, Jason (11 Mayıs 2018). "Energy Education - Charge carrier". 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 
  2. ^ "Charge carrier". The Great Soviet Encyclopedia 3rd Edition. (1970-1979). 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 
  3. ^ Nave, R. "Microscopic View of Electric Current". 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022.