Yatırım fonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yatırım fonu, menkul kıymet satın almak için birçok yatırımcıdan para toplayan, profesyonelce yönetilen bir fondur. Terim ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Hindistan'da kullanılırken, dünyadaki benzer yapılar arasında Avrupa'daki SICAV ("değişken sermayeli yatırım şirketi") ve Birleşik Krallık'taki açık uçlu yatırım şirketi (OEIC) yer almaktadır.

Yatırım fonlarının, bireysel menkul kıymetlere doğrudan yatırım yapmaya kıyasla avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Yatırım fonlarının avantajları arasında ölçek ekonomileri, çeşitlendirme, likidite ve profesyonel yönetim yer almaktadır.[1] Ancak, bunlar yatırım fonu ücretleri ve giderleri ile birlikte gelmektedir.

Yatırım fonları devlet organları tarafından düzenlenir ve performans, performansın kıyaslamalarla karşılaştırılması, alınan ücretler ve tutulan menkul kıymetler dahil olmak üzere bilgileri yayınlamaları gerekmektedir. Tek bir yatırım fonu, daha büyük yatırımcıların daha düşük ücretler ödediği birkaç hisse sınıfına sahip olabilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Deepthi Fernando, Leora Klapper, Víctor Sulla and Dimitri Vittas (31 Mayıs 2013). World Bank Policy Research Working Paper 3055 (PDF) (İngilizce). World Bank. 8 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]