Yurtdışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mayıs 2016) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Yurt Dışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS), anne veya babası, görevi nedeniyle yurt dışında bulunduğu sırada, ortaöğrenimlerini bu ülkelerin lise veya dengi okullarında yapan öğrenciler için, ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. Sınav sonucu, çeşitli yükseköğrenim kurumlarındaki belli bölümlere öğrenci kabul edilmektedir.
Giriş koşuları
[değiştir | kaynağı değiştir]YÇS 'ye girmek için şu şartlar aranmaktadır;
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ya da Türk vatandaşlığından izinle çıkmış olması,
2. Lise ya da lise dengi bir okul diplomasına sahip olması ya da böyle bir okulun son Sınıfında bulunması,
3. Lise öğrenimlerinin en az son üç yılını yurt dışında okumuş olması gerekmektedir.
Sınav Yerleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Sınav Ankara(Türkiye) ve Köln(Almanya)'de yapılmaktadır.
Sınav İçeriği
[değiştir | kaynağı değiştir]Sınav, lise eğitimini yurt dışında tamamlamış bir kişinin başarabileceği güçlükte hazırlanmaktadır. 210 dakika süren ve çoktan seçmeli olarak uygulanan sınavda adaylara Genel Başarı Testi, Yabancı Dil Testi ve Türkçe Testi uygulanmaktadır.
Genel Başarı Testi, matematiksel ilişkilerden yararlanma ve sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme güçlerini ölçmeyi amaçlayan sorulardan oluşmaktadır. Bu testte matematik, edebiyat, tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji ve temel yurttaşlık bilgileri ile ilgili sorular bulunmaktadır. Tüm adayların cevaplaması gereken bu testte sorular Türkçenin yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde de hazırlanmaktadır.
Yabancı Dil Testi, yabancı dil alanında dil ve edebiyat veya öğretmenlik programlarını tercih etmek isteyen adayların çözmek zorunda oldukları testtir. Almanca, Fransızca ve İngilizce olarak hazırlanan test, adayın tercih ettiği dilde cevaplandırılmaktadır. Örneğin Fransız Dili ve Edebiyatı veya Fransızca Öğretmenliği programını tercih etmek isteyen kişi Fransızca testini çözecektir.
Türkçe Testi, Türkçedeki kelime hazinesi ve dilbilgisi ile okuduğunu anlama ve Türkçeyi kullanma yeteneğini ölçmeyi amaçlayan sorulardan oluşmaktadır. Bu test sadece adayların Türkçe düzeylerini belirlemeye yönelik olup, YÇS puanlarının hesaplanmasında kullanılmamaktadır. Ancak öğretim dili Türkçe olan programlarla ilgili tercihleri bulunan adayların Türkçe hazırlık sınıfından muaf olmaları için Türkçe testindeki soruları cevaplamaları gerekmektedir
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ÖSYM- [1]25 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı [2] 29 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.