Winkie (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Clifford Chase'in 2006'da yazılmış ilk romanıdır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Winkie, aynı adlı bir oyuncak ayının binlerce farklı suçla yargılanarak hapse atılmasını anlatan bir romandır.

Winkie, mucizevi bir biçimde hayat bulan, konuşmaya ve hareket etmeye başlayan oyuncak bir ayıdır. Winkie'nin cinsiyeti sahibine göre değişebilmektedir. İlk sahibi Ruth Chase ona Marie ismini verir, o zamanki Marie bilinci ve hisleri olan bir oyuncaktır. Daha sonra Marie, Ruth'un beş çocuğunun elinden geçer. Ruth'un en küçük çocuğu, yazarla aynı adı taşıyan Clifford Chase ona Winkie adını koyar, bundan böyle oyuncak ayı bir erkektir ve Winkie olarak bilinecektir.

Önceki sahipleri gibi, Clifford da büyüdükçe Winkie'yi ihmal etmeye başlar, Winkie kendini ihanete uğramış ve yalnız hissetmektedir; artık ona sarılacak kimse yoktur. Yıllarca Clifford'un giysi dolabının üstünde tozlanmaya bırakıldıktan sonra bir gün açıklanamaz bir biçimde cana gelir. Ardından Winkie dış dünyaya açılmaya ve ona ihanet edip onu terkeden insanlıktan uzaklaşmaya karar verir. Bulunduğu yatak odasının camını bir kitapla kırar ve dışarıdaki bir ağaca tırmanır; üç dileğinden ilkini gerçekleştirmiştir: Özgürlük. Ağaçtan aşağı baktığında kahverengi tohumlar gören Winkie, inip onları yiyerek ikinci dileğini gerçekleştirmiş olur. Son isteğini gerçekleştirmeye niyetli Winkie, yediklerinin sindirim atıklarından kurtulmaya koyulur. Ardından komşu evlerin bahçelerine giderek aynısını yapar ve "özel işaret"ini bırakır.

Gittiği yirmi beşinci bahçede, Winkie yaşlı bir kadınla karşılaşır. Kadının sıcak davranışlarını kabul etmek veya ona arkasını dönüp gitmek arasında kalan Winkie, içinde kabaran sinire kulak verir ve kadına bağırarak onu kaçırır. Bundan sonra ormana gitmeye ve orada kadınla olan karşılaşmasını unutmaya çalışmaya karar verir. İki günlük düşe kalka bir yolculuktan sonra ormana varan Winkie, bulduğu çileklerden yer.

Bir kayanın üstünde uyuyakalan Winkie, karnındaki müthiş ağrıyla ayağa fırlar. Yerde yuvarlanırken düşündüğü şey, karnındaki dikişlerin patlayıp içindekilerin dışarı fırlamak üzere olduğudur. Acısı şiddetlenerek artar, ancak zirve yaptığı anda birden kesilir. Önceki gece yediği çileklerden zehirlendiğini düşünen Winkie, karnından çıkmasını beklediği şeye bakmak için kafasını çevirir, ancak yerde pis kokan atıklar yerine bebek bir Winkie yatmaktadır.

Aylar boyunca, Winkie ve kızı ormanda çilek yiyerek, bazen de çöp kutularından atıştırarak mutluluk içinde yaşar. Ancak bir gün, bebek Winkie ormanda yaşayan çatlak bir İngiliz profesör tarafından kaçırılır. Profesör bomba yapan ve onu diğer teröristlere postalayan bir teröristtir. Profesör bebek Winkie'ye masumiyetinden ve saflığından dolayı aşık olmuştur, ancak aynı dili konuştuklarını öğrenince hayal kırıklığına uğrar. Winkie aylarca ormanda üzgün biçimde, asmalar etrafına sarılıncaya dek yerde yatar. Ancak bir gece, bebek Winkie'den geldiğine emin olduğu bir mırıldanma onu ayağa kaldırır. Sese doğru koşan Winkie, kızını profesörün yaşadığı kulübede, alabildiğine parlak ışıldarken bulur. Hemen ardından bebek Winkie, Winkie'yi üzgün ve solgun bir halde bırakarak gözden kaybolur.

Winkie profesörün kulübesinde yaşamaya karar verir, kızının sonsuza dek gittiğini bilmektedir ancak bir gün geri döneceği umudunu da kaybetmez. Kızı kaybolmadan hemen önce ölen profesörün cesedinden kurtulur. Günler sonra kızını rüyasında görür, "Tekrar düşün." diyen kız yine ortadan kaybolur. Üç gün sonra Winkie ormanda polis tarafından tutuklanır. Tutuklanmasını ve hapsini izleyen aylarda, Ruth'la geçirdiği günlerden mahkemede duyduklarına kadar tüm geçmişini hatırlamaya çalışan Winkie, burada hayatın ve varlığının anlamını bulur. Endişeli ve kekeme Charles Unwin tarafından savcıya ve mahkeme salonundakilerin çoğuna karşı yürütülen duruşması beklediği gibi değildir. Hiçbirinin ne olduğunu bilmediği 9.678 suçtan yargılanan Winkie kaybedeceğini hisseder. Ancak savcı yardımcısı Judy, Winkie'nin gerçekten masum olduğunu görüp kasıtlı olarak mahkemeden delil saklandığını iddia edince Winkie yeniden umut kazanır. Sonunda jüri çıkmaza sürüklenir. "Özgür Winkie Komitesi" tarafından kefaleti ödenen Winkie özgür kalır. Ormandaki tutuklanması esnasında karnından vurulunca onu tamir eden Françoise'yla Kahire'ye göç eden Winkie, burada başına gelenleri kabullenmeye ve nedenlerini anlamaya başlar.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]