Uçlu kalem

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Versatil sayfasından yönlendirildi)
Parçalarına ayrılmış bir uçlu kalem
STAEDTLER 925 65

Uçlu kalem veya basmalı kalem olarak adlandırılan; iç mekanizması prinç, alüminyum ve çelik gibi maddelerden imal edilen yazım gerecidir. Her biri belirli uç kalınlıklarına sahiptir. Kalem arkasından kendisine özgü olarak konulan uçların, konulduğu yerden bas-çek tekniği ile içerideki mekanizmasının çalışmasından dolayı basmalı kalem ismini almıştır.

Uç konulan kısım kalemin yazı kısmındaki uç kalınlığına göre değişiklik göstermektedir ve her biri sadece kendine özgü uçlar ile çalışmaktadır. Uç konulan kısımda genellikle bir kapak bulunur. Uç konduktan sonra kapak kapatılır ve bas-çek tekniği uygulanmaya başlanır. Bu sayede kalem içerisindeki yaylı mekanizma çalıştırılmış olur. Uç mekanizma içerisinde ilerleyerek kalemin yazım kısmına iletilir ve bu sayede yazım gerçekleştirme imkanına sahip olunur.

Genel olarak uç çapları 0.2-0.4mm, 0.5mm, 0.7mm, 0.9 mm ve 1.0mm olarak ayrılmaktadır. En çok kullanılan uç çapları 0.5mm ve 0.7mm'dir. 0.3mm uçlar genellikle teknik çizimlerde kullanılmaktadır. 0.9 ve 1.0mm'ler ise genel olarak uçlu versatil kalem ile yeni yazıma başlayan ve alışma sürecinde olanlar tarafından tercih edilmektedir. Daha nadir kullanılan 0.2-0.4mm aralığında uç kullanan kalemler daha az üretilmektedir ve bu kalemlere uygun uçlar bulmak daha zordur. Bu kalemler genellikle profesyoneller tarafından kullanılır.

Gelişlen teknoloji ile versatil kalemler de sürekli olarak geliştirilmiştir. Bu sayede bazılarının da uç konulan kısımlarında silgi bulunmaktadır. Kimisi çevirerek içeriden dışarıya çıkan, kimisi de direkt olarak kullanılmaktadır. Genel anlamda versatil kalem metal ve plastik parçalardan oluşmaktadır. Bu kalemin kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

Özel Mekanizmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı kalemler, farklı mekanizmalar kullanmaktadır.

Shaker[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu mekanizma, kalem kullanıcısının kalemi tutuş açısının bozulmadan ucu çıkarmasını sağlayan bir mekanizmadır. Kalemi salladığınızda uç çıkaran bir mekanizmadır.

Çalkalayınca uç çıkaran bir kalem

Çevirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı kalemler gövde bölgesindeki parçayı çevirerek ucu çıkarmanızı sağlar. Daha gelişmiş mekanizmalara sahip kalemler ise çevirdiğinizde ne kadar uç çıkacağını ayarlamanıza izin verebilir.

Otomatik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu mekanizma ise çıkmış uç miktarı azaldığında otomatik olarak uç çıkmasını sağlar. Auto kalem olarak geçer.[1]

Uç Kırılmasına Dayanıklı Mekanizma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı uçlu kalemler sahip oldukları uç koruma mekanizması sayesinde uç kırmazlar.

Uç kırılmasına dayanıklı bir kalem

Ucu körelmeyen kalemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kalem mekanizması kalemin ucu kağıda her dokunduğunda kalem ucunun dönmesini sağlar.Bu sayede kalemin ucu eşit şekilde aşınır ve yazı netliği bozulmaz.

Özel mekanizması sayesinde ucu körelmeyen kalem

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :0 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)