İçeriğe atla

Kullanıcı:Weedyy

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uydular Aracılığı ile Haberleşme Zinciri

Bir uydu haberleşme zincirinde üç kademe vardır. Bunlar:

  • Yer istasyonu
  • Uydu
  • Yer istasyonu (Alıcı)

Verici istasyonundan uyduya olan yola yer istasyonu yada uydu bağlantısı, uydudan alıcı yer istasyonuna olan yola da uydu yada yer istasyonu bağlantısı denilmektedir.

Uydunun Genel Yapısı

Uydunun tasarımı haberleşme niteliği ile doğrudan ilgili bulunduğundan, bazı noktalara önem vermek gerekmektedir:

  • Uydunun durumunun sürekli denetlenmesi
  • Uydunun yörüngedeki ömrü boyunca gerekli gücün sağlanması
  • Gerekli durumlarda uydunun yörüngedeki hareketinin sağlanmasıdır

Uydu durumunun Sürekli Denetlenmesi

Yer ile aynı zamanlı bir yörüngede bulunan uydunun alıcı ve verici antenlerinin, parabolik ve boyut antenler olduğu için, dünya üzerinde istenilen bir noktaya yönlendirilmeleri gerekir. Bunu sağlamak için uydunun durumunun sabit olması yani antenlerin her zaman dünyaya dönük olması gerekir. Aksi durumda haberleşmenin sürekliliği sağlanamayacaktır.

Uyduyu kararlı bir şekilde tutmanın en kolay yolu, ekseni etrafında 30 ile 100 devir/dakika arasındaki bir hızla döndürmektir. Ancak uydunun yörüngede kararlı bir durumda tutulması için döndürülmesi bir başka sorun yaratır. Antenlerinde dönmesi halinde haberleşmede kesintiler olacaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için, yani antenlerin her zaman dünyaya dönük tutulmalarını sağlamak üzere, antenler ve tüm iletişim donatımı uydunun dönen hızıyla aynı hızda ancak uydunun dönme yönüne ters yönde dönen düşük ataletli bir platform üzerine oturtulur. Böylece hem uydunun değişik kuvvetlerden etkilenmemesi ve sabit tutulması, hemde her zaman dünyaya dönük çalışması sağlanmış olur.

Uydunun Yörüngedeki Ömrü Boyunca Gerekli Gücün Sağlanması

Uydularda güç üretimi için fotovoltaik solar hücreler kullanılır.Bu tür kaynağın seçilmesinde en önemli etken uydunun ömrünün %99'unun güneş altında geçmesidir. 'Çift dönmeli' uydularda solar hücreler uydunun çevresini kaplamıştır. 'Üç eksenli' uydularda ise hücreler her zaman güneşe bakan kanatlar üzerine yerleştirilmiştir. 'Çift dönmeli' uydularda güç, uydunun geometrik yapısı nedeniyle sınırlıdır. Aynı zamanda bu tür uydulardaki solar levhanın ağırlığı diğerinden fazladır. 'Çift dönmeli' uyduda, 'üç eksenli' uydudan elde edilen güç kadar güç elde edebilmek için, uydu çevresindeki solar levhanın alanı, solar kanatlar alanından 2,7 kat daha fazla olmalıdır.

Silikon solar hücrelerin niteliği zaman geçtikçe bozulur. Bunun nedeni kullanılan yarı iletkenlerin uzaydaki elektron ve proton bombardımanından olumsuz yönde etkilenmesidir. Bu bozulmayı önlemek amacı ile solar hücrelerin üzeri özel bir madde ile kaplanmıştır. 

Gereğinde Uydunun Yörüngede Hareketini Sağlayacak İtme Sisteminin Yapısı

Uydunun yörüngeye fırlatılmasından sonra, uydunun bir veya iki tip itme hareketi yapması gereklidir. Uyduyu taşıyan roketlerin görevi uyduyu bir geçiş yörüngesine oturttuktan sonra sone ermektedir. Uydunun bu geçiş yörüngesinden eşzamanlı yörüngeye aktarılması işi, uydu üzerinde bulunan bir motor ile sağlanır. Bu motorun ve yakıtının toplam ağırlığı uydunun toplam ağırlığının yarısını oluşturur. Ayrıca dünyanın yerçekim kuvvetindeki oynamalar ve güneş ile ayın neden olduğu bir takım düzensizlikler, uydularda küçük bir itme düzeni gerekmektedir. Bu düzende yakıt olarak, molekül ağırlığının düşük ve depolanmasının kolay olması nedeni ile 'Hydrazine' kullanılmaktadır.