Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi (ICMPD)
Kuruluş1993
MerkezViyana
Hizmet bölgesiDünya çapında
Resmî siteicmpd.org

Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi (ICMPD), dünya çapında 90'dan fazla ülkeye yayılmış operasyonları olan uluslararası bir kuruluştur. 1993 yılında Avusturya ve İsviçre tarafından kurulmuş ve o zamandan beri 2023 itibarıyla 20 üye ülkeye ulaşmıştır.[1] ICMPD, göçle ilgili konularda araştırma, proje ve faaliyetler yürütmek ve devletlerin resmi kurumlarına ve ayrıca dış hükûmet ve hükûmetler arası kuruluşlara politika önerileri sunmak için kurulmuştur. ICMPD ayrıca Birleşmiş Milletler'de gözlemci statüsüne sahiptir. ICMPD'nin küresel operasyonları olmasına rağmen, öncelikle Avrupa bölgesine odaklanmıştır ve merkezi Viyana, Avusturya'dadır. ICMPD şu anda 20 Üye Devletten, Brüksel'de bir misyondan, Ankara ve Malta'daki bölge ofislerinden ve ayrıca Afrika, Orta Asya, Orta Doğu ve Güney Asya'daki Proje ofislerinden oluşmaktadır.

ICMPD, hükûmetler, diğer uluslararası kuruluşlar, araştırma enstitüleri ve sivil toplum üyeleri ile göçle ilgili alanlarda politikalar geliştirmede ve ayrıca göç sorunlarıyla ilgili bilgi birikimini aktarmak için eğitimler düzenlemede vb. işbirliği yapar. ICMPD'nin amacı, yenilikçi, kapsamlı ve sürdürülebilir göç politikalarını teşvik etmek ve hükûmetler ve kuruluşlar için bir hizmet değişim mekanizması olarak işlev görmektir.

ICMPD, teori ve pratik arasındaki boşluğu doldurma konusunda geniş deneyime sahiptir. Buna göre ICMPD, politika yapıcılara ve politikacılara karar almaları için gerekli zemini sağlar. Ayrıca, ICMPD, göç yönetiminin çeşitli alanlarında kapasite geliştirme faaliyetleri gibi muhtelif çalışmalar yürütmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Netherlands joins the European migration organisation ICMPD". www.icmpd.org (İngilizce). 11 Mayıs 2023. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023.