İçeriğe atla

Uluslararası Krişna Bilinci Topluluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Uluslararası Krishna Bilinci Derneği sayfasından yönlendirildi)
Uluslararası Krişna Bilinci Topluluğu
KısaltmaISKCON
SloganHare Krişna
KurucuA. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
ÜyelikGaudiya Vaişnavizmi
Resmî sitehttps://www.iskcon.org/

Uluslararası Krişna Bilinci Derneği (International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) - A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada tarafından 1966 yılında New York'ta kuruldu.

Bazıları Toplumu yeni bir dini hareket olarak görse de, aslında Prabhupada yeni bir doktrin yaratmadı, öncüllerinin otoritesini inkâr etmedi ya da mevcut gelenekle antagonizmaya başvurdu, ancak bu rahip kendini Tanrı'nın peygamberi, mesih ya da enkarnasyonuna itiraz etmedi, sadece kendisine Tanrı'nın hizmetkarı dedi. takipçilerine önceki öğretmenlerin ve tanınan azizlerin saygısını, geçmişin manevi ve kültürel mirasına karşı dikkatli bir tutum sergilemeyi amaçladı. Vişnuite ve genel olarak Hindu geleneklerine göre, bir Swami (sannyasi) olarak görevlendirildikten sonra, kişi tanınmış bir manevi lider olur ve sadece hakkı değil, aynı zamanda manevi hareketi yönetme görevini de alır. Bhaktivedanta Swami geleneği bozmadı. Dahası, Vishnuism'i Batı dünyasında doğrudan gurusundan yayma emri aldı. Böylece halef korundu.

Bu hareketin takipçileri, yüksek sesle şarkı söyledikleri veya tespihle (japa mala denir) yumuşak bir şekilde tekrarladıkları mantra nedeniyle halk arasında “Hare Krishna” olarak bilinir. Maha Mantra (harika bir şarkı) olarak da bilinen bu mantra, Kali-Santarana Upanishad'lardan ve diğer büyük kutsal kitaplardan geliyor. Tanrı Hari, Krishna ve Rama'nın isimlerinden oluşur. Adananlar, Tanrı'nın bu isimlerinin tekrarlanmasının neden olduğu ses titreşimlerinin kişide Tanrı'nın saf bilincini veya "Krishna Bilincini" yavaş yavaş uyandığına inanırlar.

Bu mantranın sözleri şöyle sıralanıyor:

«Hare Krishna Hare Krishna

Krishna Krishna Hare Hare

Hare Rama Hare Rama

Rama Rama Hare Hare»

Dünyadaki aktivite

[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da durum daha farklı. Hareketin en fazla destekçiye ve 20 merkeze sahip olduğu ülke İngiltere'dir. İngiltere'de Hareketin ana odağı toprak mülkiyeti ve her yıl 500.000'den fazla misafiriyle Bhaktivedanta-Menor Sarayı (Beatles'tan biri tarafından bağışlanan George Harrison). Belçika'da ana merkez, Vaishnava Üniversitesi'ne de ev sahipliği yapan Château de Septon Durbuy'dur (Radgadesh).