Ukrayna'nın idari bölümleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ukrayna'nın idari birimleri sayfasından yönlendirildi)
Ukrayna'nın oblastları ve rayonları

Ukrayna'nın idarî bölümleri, Ukrayna topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır.

Ukrayna, üç kademeli alt yönetime sahip üniter bir devlettir. Büyüklük sırasına göre bu bölümler, oblastlar (область), rayonlar (район) ve belediyelerdir (територіальна громада). Birinci düzey idarî bölüm 24 oblast, Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ve özel statüye sahip iki şehir olan Kiev ve Sivastopol'u içerir.[1]

Ukrayna, idarî bölümlerini doğrudan Sovyetler Birliği'nin yerel cumhuriyet idaresinden, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nden devraldı ve genel yapı 20. yüzyılın ortasından 2020 reformlarına kadar önemli ölçüde değişmedi. Birkaç düzeyde bölgesel alt bölümlere sahip olmasının yanı sıra, çeşitli nüfuslu yerler, özellikle şehirler için bir sınıflandırmaya sahip olduğundan, biraz karmaşıktı.

2014 Kırım krizinin ardından Kırım ve Sivastopol, Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal kenti olarak fiilen Rusya Federasyonu'nun yönetimine girdi. Bu durum uluslararası olarak tanınmamaktadır.

2020 reformları, oblastları ve özel statüye sahip iki şehri korurken, rayonların sayısını 490'dan 136'ya kadar radikal bir şekilde düşürüldü. 118 eski bölgesel öneme sahip şehrin tamamı yeni rayonlarla birleşti. Aynı şekilde belediyelerin sayısı 1,469'a düşürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]