Seröz membran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tunica serosa sayfasından yönlendirildi)
Seröz membran
Embriyonik beyin gelişimi
Latince isimtunica serosa
Tanımlayıcılar
JSTORserous-membrane
Microsoft Academic2781397176
MeSHD012704
FMA9581

Seroza olarak da bilinen seröz membran veya seröz zar, seröz sıvı salgılayan iki mezotelyum tabakasından oluşan pürüzsüz bir zardır. Vücut boşluklarında yer alan iç organları örten seröz membrana viseral zar, vücut duvarını kaplayan ikinci tabakaya ise pariyetal zar denir. İki katman arasında, iki seröz zar tarafından salgılanan birkaç mililitre lik yağlayıcı seröz sıvı haricinde çoğunlukla boş olan potansiyel bir boşluk bulunur.[1]

Zarın Latince anatomik adı tunica serosa'dır. Seröz membranlar seröz boşluklar olarak bilinen birkaç vücut boşluğunu çevreler ve bu bölgelerde kas hareketlerinden dolayı oluşan sürtünmeyi azaltan bir sıvı salgılarlar. Serosa, sürtünmeyi azaltmak yerine yapıları birbirine bağlayan bir bağ doku tabakası olan adventitiden farklıdır. Kalp ve mediasteni kaplayan seröz membran perikard, göğüs boşluğu ve etrafındaki akciğerleri kaplayanı plevra, abdominopelvik boşluğu ve içindeki organları saran serozaya ise periton denmektedir.

Ek resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Anatomy of Lining and Covering Tissues-Membranes!". McGraw-Hill Companies. 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]