Trưng kız kardeşler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trưng kız kardeşler

Trưng kız kardeşler (VietnamcaHai Bà Trưng) olarak bilinen Trưng Trắc ve Trưng Nhị, MS 40'ta Vietnam'ın ilk Çin egemenliğine karşı isyan ettikten sonra üç yıl boyunca hüküm süren Vietnam askeri liderleriydi. Vietnam'ın ulusal kahramanları olarak kabul edilirler. Trưng Trắc, Vietnam tarihinde hüküm süren tek kraliçe olmasının yanı sıra, Vietnam hükümdarı olan ilk kadındı ve kendisine Kraliçe Trưng in Đại Việt sử ký toàn thư unvanı verildi.

Kız kardeşler, günümüz kuzey Vietnam'ında Çin Han Hanedanı'nın bir komutanlığı olan Jiaozhi'de doğdu. Doğum tarihleri bilinmiyor, ancak Trưng Trắc, Trưng Nhị'dan daha büyüktü. Ölümlerinin kesin tarihleri de bilinmemekle birlikte, her ikisi de Ma Yuan liderliğindeki cezai keşif kuvvetine karşı savaştıktan sonra MS 43 civarında öldü.

Trưng kardeşler, babalarının dikkatli bakışları altında oldukça eğitimliydi, hem edebiyatta hem de dövüş sanatlarında mükemmeldiler. Her ikisi de babalarının arazisini ve unvanlarını devralmak üzereydi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rajapaksha, Piumi. "Hai Bà Trưng: The Story of Vietnam's Elephant-Riding Warrior Princesses". Culture Trip. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]