Tour de La Provence

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tour de la Provence sayfasından yönlendirildi)
Tour de la Provence
Yarış detayları
TarihŞubat
BölgeBouches-du-Rhône
Türkçe adLa Provence Turu
Yerel ad(lar)Tour de la Provence
DisiplinYol
YarışmaUCI ProSeries 2.Pro
TipEtap yarışı
DüzenleyenLa Provence
Yarış müdürüPierre-Maurice Courtade
Web sitetourdelaprovence.fr
Tarihçe
İlk sürüm2016 (2016)
Sayısı7 (2022 itibarıyla)
İlk kazanan Thomas Voeckler (FRA)
En son kazanan Nairo Quintana (COL)

Tour de la Provence, Fransa'nın Provence bölgesinde yapılan erken sezon yol bisikleti etap yarışıdır. Yarış, ilk üç yılında yarışın isim sponsoru olarak hizmet veren güney Fransız gazetesi La Provence tarafından organize edilmektedir. Şubat ayında UCI Avrupa Turu takviminde 2.1 etkinliği olarak düzenlenmekteydi.[1][2] Yarış, 2020'de yeni UCI ProSeries'in bir parçası oldu. La Provence, etkinliğin organizasyonunu, Tour du Haut Var'ı da organize eden Serge Pascal'a emanet etti. 2016'daki ilk sürümü Thomas Voeckler kazandı.[3][4]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Organizatörler, aynı bölgede zaman içinde kaybolan iki yarış olan eski Tour du Vaucluse ve Tour du Sud-Est geleneğini geliştirmeyi planlamaya istediler.[2] Etkinlik, Étoile de Bessèges, La Méditerranéenne ve Tour du Haut Var'ın ardından Şubat ayında Fransa'nın güneyinde düzenlenen bir dizi bisiklet etap yarışının bir parçası haline geldi. Tour La Provence, hafta ortasında Tour du Haut-Var ve Classic Sud-Ardèche arasında gerçekleşir.[5] Bu yarışlarda ağırlıklı olarak Fransız takımları yarışmaktadır ve Mart ayındaki ilk Avrupa Dünya Turu etkinliği olan Paris-Nice için erken sezon hazırlıkları olarak kabul edilmektedirler.

2021 yılı yarışı 4 etap üzerinden koşulmuş, ilk iki etabı Deceuninck–Quick-Step takımından Davide Ballerini, Mont Ventoux zirvesinin Chalet Reynard yüksekliğinde sona eren üçüncü etabı Ineos Grenadiers takımından Iván Sosa kazanırken, dördüncü etabı Team Bahrain Victorious takımından Phil Bauhaus kazanmıştır. Genel klasmanı Egan Bernal üçüncü, 2020 yol yarışı dünya şampiyonu Fransız Julian Alaphilippe ikinci bitirirken, Iván Sosa lider tamamlamıştır.

Rota[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarış, Fransa'nın güneyinde yer alan Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinin Bouches-du-Rhône bölümünde üç etapta yapılmaktadır. Son etap, belediye binasının önünde, Marsilya'nın eski mahallesindeki tarihi ana cadde Canebière'de sona ermektedir.[2] 2021 yılı yarışı 4 etap üzerinden yapılmıştır. 2022 yılı prolog ve 3 etap üzerinden yapılmış ve zirve finişi ile sona ermiştir.

Kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ülke Bisikletçi Takım
2016  Fransa Voeckler, ThomasThomas Voeckler Direct Énergie
2017  Avustralya Dennis, RohanRohan Dennis BMC Racing Team
2018  Fransa Geniez, AlexandreAlexandre Geniez AG2R La Mondiale
2019  İspanya Izagirre, GorkaGorka Izagirre Astana
2020  Kolombiya Quintana, NairoNairo Quintana Arkéa–Samsic
2021  Kolombiya Sosa, IvánIván Sosa Ineos Grenadiers
2022  Kolombiya Quintana, NairoNairo Quintana Arkéa–Samsic

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cyclisme : "La Provence" crée son Tour". La Provence (Fransızca). 12 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016. 
  2. ^ a b c "Cyclisme : la Provence se lance à son Tour". laprovence.com (Fransızca). 12 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016. 
  3. ^ "Gaviria wins final stage in Provence. Voeckler takes home overall victory". Cyclingnews.com. 28 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  4. ^ "Le sprint victorieux de Gaviria en vidéo". cyclismactu.net (Fransızca). 1 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  5. ^ "News shorts: New French stage race planned for February". Cycling News. 27 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]