Dünya'dan sonra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Titan A.E. sayfasından yönlendirildi)
Dünya'dan sonra
Titan A.E.
YönetmenDon Bluth
Gary Goldman
YapımcıDon Bluth
Gary Goldman
David Kirschner
SenaristBen Edlund
John August
Joss Whedon
Hikâye (eser)Hans Bauer
Randall McCormick
Oyuncular
MüzikGraeme Revell
KurguBob Bender
Paul Martin Smith
Fiona Trayler
StüdyoFox Animation Studios
20th Century Fox Animation[1]
David Kirschner Productions
Dağıtıcı20th Century Fox
Çıkış tarih(ler)i16 Haziran 2000 (2000-06-16)
Süre94 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİnɡilizce
Bütçe$75–90 milyon[2][3]
Hasılat$36.8 milyon[2]

Dünya'dan sonra (İngilizce özɡün adıylaː Titan AE), Don Bluth ve Gary Goldman tarafından yönetilen, Matt Damon, Bill Pullman, John Leguizamo, Nathan Lane, Janeane Garofalo ve Drew Barrymore'un oynadığı 2000 Amerikan animasyon bilim kurgu filmidir. Filmin ismi, AE'nin "Dünyadan Sonra" anlamına geldiği olay örgüsünün merkezindeki uzay aracına atıfta bulunur. Filmin animasyonu, 2D geleneksel elle çizilmiş animasyonu, bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerin kapsamlı kullanımıyla birleştiriyor.

Film, düşman bir uzaylı türü Dünya'yı yok ettikten sonra, insanlığı kurtarmak ve yeni bir gezegen yaratabilecek dev gemiyi korumak için bir görev alan genç bir adamın hikâyesini anlatıyor. Yol boyunca, uzaylılar onu yok etmeden önce gemiyi bulmasına yardım eden bir gemi mürettebatı ve kaptanlarıyla birleşir.

Fox Animation Studios'un yapımcılığını üstlendiği üçüncü ve son proje olan film, 16 Haziran 2000'de Amerika Birleşik Devletleri'nde 20th Century Fox tarafından sinemalarda gösterime girdi. Film, görselleri, oyuncu kadrosu ve animasyonuyla eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı, ancak karakterleri ve hikâyesiyle ilgili eleştiriler aldı Gişede de zarar etti[2][4][5]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

3028'de "Titan Projesi" olarak bilinen çığır açan bir bilimsel proje, insanların onlara meydan okumasına izin vereceğinden korkan, saf enerji bedenlerine sahip düşman bir uzaylı ırkı olan Drej'in gazabına uğrar. İnsanlığı yok etmeye kararlı olan Drej, büyük bir saldırıyla Dünya'yı yok ederek hayatta kalan insanları tahliye etmeye ve uzaya kaçmaya zorlar. Dünyanın tahliyesi sırasında, Titan Projesi'nin baş araştırmacısı olan Profesör Sam Tucker, küçük oğlu Cale'i Titan uzay gemisiyle Dünya'dan kaçarken uzaylı arkadaşı Tek'in gözetimine bırakır. Ayrılmadan önce Cale'e altın bir yüzük verir ve onu taktığı sürece insanlık için umut olacağına söz verir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paul F. Duke (27 Haziran 2000). "Fox tooning out, closing Phoenix arm". Variety. Penske Media Corporation. 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  2. ^ a b c "Titan A.E." Box Office Mojo. 26 Kasım 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; LATAnimatedClash isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Despicable Me 2 Producer Knows How to Win the Box Office". Bloomberg. 19 Eylül 2013. 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015. 
  5. ^ Gabbi Shaw (27 Şubat 2017). "The biggest box office flop from the year you were born". Insider. 3 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]