Termit bombası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Termit (bomba) sayfasından yönlendirildi)

Termit bombası, alüminyumun farklı metal oksitlerle reaksiyona girdiği bomba türüdür.

Demir oksitle reaksiyon denklemi;

Fe2O3 + 2Al → 2Fe + Al2O3 + ISI

Bakır Oksitle reaksiyonu;

3CuO + 2Al → 3Cu + Al2O3 + ISI

Denklemlerdende anlaşıldığı gibi dışarıya ısı verilmektedir, Ortalama 1,621 °C - 2,519 °C sıcaklık açığa çıkmaktadır. Bu bombaların en büyük özelliği reaksiyona girerek ani bir ısı yükselmesi meydana getirmektir. Termit bombaları bulundukları ortama ani basınç değişikliği oluşturmazlar. Termit bombalarının en önemli özelliği bulundurdukları yeri ısısıyla delmeleridir. Reaksiyon sırasında etrafa aşırı miktarda kıvılcım halinde yüksek ısılı metal parçacıkları ve ciyak bir kızılımsı sarı renkte parlaklık saçar.

Kullanım yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Termit bombalarının kullanım amaçları farklı dallara ayrılır;

Demiryolları inşaatlarında rayın kolaylıkla eritilmesi veya kaynaştırılması için kullanılır.

Askeri kullanım alanlarında II. Dünya Savaşı sırasında kışkırtıcı silah olarak kullanılmıştır, günümüzde Suriye İç Savaşı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında kullanıldığı görülmüştür.

Uyarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Evde denenmesi kesinlikle tehlikelidir ve reaksiyondan ortaya çıkan ısı deride ve vücut dokusunda ciddi hasarlara sebebiyet verebilir ve ölüm meydana gelebilir. Isıdan oluşacak hasar dokuda 3. ve 4. dereceden yanıklar meydana getirebildiği gibi ağır yaralanmalara sebep verir. Bu deneyler laboratuvar ortamında kontrollerle yapılmaktadır. Ev yapımı termit bombaları hakkında bir yasa yoktur. Not: Acil durumlarda ilk yardım unsurlarını kullanınız ve en yakın sağlık ocağına başvurunuz.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]