Taymis kıyıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Taymis Kıyıları (kitap) sayfasından yönlendirildi)

Taymis kıyıları, Türk yazar, gazeteci, yazar ve milletvekili Falih Rıfkı Atay'ın (1894 - 1971) 1934 yılında yazdığı İngiltere ve Avrupa gezilerindeki izlenim ve düşüncelerini içeren eseridir.

Kitap, ikinci kez 1970 yılında yayınlanmıştır. Elli yılı aşkın bir süre boyunca baskısı olmayan Taymis Kıyıları, son olarak, 1934 baskısı esas alınarak 2020 yılında İstanbul'da, antropolog ve sosyolog Seyhan Kurt'un editoryal çalışmalarıyla, aslına uygun, diline sadık kalınmış, düzeltilmiş ve açıklamalı olarak Pozitif Yayınları'nca yayınlanmıştır.

Falih Rıfkı Atay Taymis Kıyıları'nda özellikle İngiltere'deki izlenimlerinden bir Doğu/ Batı karşılaştırması yapar. Ankara'dan Paris'e, buradan da Londra'ya geçen Atay, bu memleketlerin siyasal ve ekonomik konjonktürünü, toplumsal gündeliğini, sokak yaşamını, adab-ı muaşeretini, giyim-kuşamını ve kolonyal yönelimlerini gözlemleyerek sosyolojik ve antropolojik çözümlemelerde bulunur.

Taymis Kıyıları, diğer Avrupa kentleri dışında, Atay'ın özellikle Londra'daki Thames nehrinin kıyılarında gezerken aldığı duygu dünyasını yansıtan notları da içermesiyle aynı zamanda Cumhuriyet döneminin en önemli gezi kitaplarından biri olmuştur.