Tau (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TAU
YönetmenFederico D'Alessandro
Yapımcı
  • Russell Ackerman
  • Terry Dougas
  • David S. Goyer
  • Paul Kasidokostas Latsis
  • John Schoenfelder
  • Kevin Turen
YazarNoga Landau
Oyuncular
MüzikBear McCreary
RenkRenkli
Yapım yılı29 Haziran 2018 (2018-06-29)
Süre97 Dakika
ÜlkeABD
Dilingilizce

TAU, yönetmenliğini Federico D’Alessandro'nun üstlendiği 2018 yılı yapımı yapay zekayı konu edinen bir bilimkurgu-gerilim filmidir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknoloji dünyasının tanınan isimlerinden biri olan sadist dahi Alex, TAU adını verdiği yüksek teknoloji ile donatılmış olan evinde bazı insanları kaçırarak, onların kafalarının arkasına birer çip yerleştirmek suretiyle yasadışı birtakım testler yapmaktadır. Yalnız yaşayan Julia, evinden kaçırılarak, Alex'in kurduğu bu yüksek teknoloji hapishanesine kapatılır. Hapishane'ye kapatılmış diğer iki kişi ile birlikte kaçma planları yapan Julia, bir patlama yaratarak alt katlardan kaçmayı başarsa da, TAU'nun kontrolündeki bir makine, burada hapsedilmiş olan diğer iki kişiyi öldürür. Julia'da tam olarak öldürülmek üzeredir ki Alex eve geri döner ve TAU'yu durdurur. Kaybettiği iki insanla birlikte gerçekleştirdiği deneyinde önemli bilgi kayıplarına uğrayan Alex, şimdi testlerini Julia ile sürdürmek durumundadır. Demir parmaklıklarla kapalı hapishanenin patlamış olması nedeniyle, Julia Alex ile birlikte evin salonunda yaşamaya başlar.

Alex, evi terk ettiği zaman içerisinde TAU'ya emir vererek Julia'nın bir takım bulmacalar çözmesini istemektedir. Alex, buradan kazandığı veriler ile teknoloji dünyasında çığır açacak yeni bir buluş yapma ümidindedir. Evde TAU ile yalnız kalan Julia, zaman geçtikçe TAU ile konuşmaya başlar. Bir programdan ibaret olan TAU'da benlik hissini uyandırmaya çalışarak içerisinde hapsedildiği evden kaçma planları yapan Julia'nın Alex testlerini tamamlamadan önce başarılı olması gerekmektedir.

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmi yapay zekanın konu edindiği diğer filmlerle karşılaştıran çoğu eleştirmen, TAU'yu Stanley Kubrick'in 2001: Bir Uzay Destanı adlı filminde yer verdiği HAL adlı bilgisayara benzetmiştir. Öte yandan Julia ile TAU arasında yaşanan yakınlaşma Spike Jonze'un 2013 yapımı Aşk adlı filminde benzer şekilde konu edinmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2019.