Tartışma:Faşizm/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Başlık yazısı

'Metnin ikinci tümcesi "Bu tanım gereğince..." diye başlıyor. Ancak, öncesinde bir tanım yok. Bu nedenle metinde bir bağdaşıklık ve bağlaşıklık (coherence & cohesion) sorunu ortaya çıkmış. (Bucalı)

Kopyala/yapıştır methodunun uygulandığı yerlerde sıkça yapılan bir hata. Yarısını almış yarısını almamış durumu. ----Dbl2010 21:36, 10 Ekim 2005 (UTC)'

bencede düzeltin bunu

Düzeltme Umarım düzeltebilmişimdir... "...uğramış, Tek yetkilinin hakim olduğu ulusculuk esasına dayalı düzendir. Bu tanım gereğince faşizmin..."

Metinde geçen zulüm tehlike tarzı kelimeler ve kullanılan tarz, taraflı bir anlatım tarzı kullanıyor, bence bu makale düzeltilmeli.--AlpinistPanda 03:06, 24 Aralık 2005 (UTC)

Faşizm üzerine tarafsız bir makale nasıl oluşturulabilir? Bir tarafı tarafsızca anlatmaya çalışmak büyük yanılgılara yol açmaz mı?

Eğer faşizmin totaliter, ırkçı olmayan, insan haklarına saygılı bir örneğini görmüş olanlar varsa, örneğini vererek bu yazının taraflı olduğunu iddia etme hakkına sahiptir. Bunun dışında, Türkiye'nin kurtuluşunu faşizmde görenler, 12 Eylül'de faşistlerin iktidara gelip "Türkiye'nin kuyusunu kazmaya çalışanların kuyusunu kazdıktan" sonra, ne hikmetse ülkede hiçbir şeyin düzelmediğini hatırlasalar iyi ederler.--Sturmovik 23:57, 18 Şubat 2006 (UTC)

Faşizm

Genelde tarafsız olmak ve objektif olmak arasındaki farkı unutuyoruz. Tarafsız bir faşizm tarifi yapmaya çalışmak anlamsız bir çaba olsa gerek!

Faşizmin değişik biçimlerde ortaya çıkmış olsa da, birtakım karakteristik özellikleri mevcuttur. Faşizm, kapitalist toplumlarda, kapitalist sınıfın yönetememe krizinden dolayı doğmuş bir yönetim sistemidir. Tek bir biçimi yoktur ve genelde değişik ideolojik ve kültürel görüngülerin, içinde geliştiği koşullar çerçevesinde, farklı oranlarda bir araya gelmesinden meydana gelir. Faşizm, biyolojik, kültürel ve tarihsel terimlerle ördüğü ve tanımladığı bir ulusal topluluğu katı bir bütün olarak tasarlama eğilimine sahiptir. "hatasız çalışan", "işleyen" ortak bir hedef için "tek parça" olarak hareket edebilmek gibi anlam ve çağrışımlarla yüklü baskıcı ve totaliter bir yönetim sistemidir. Bu tarz bir tasarımın sonucu olarak "işleyen saf bütün"e uymayan yabancı ve farklı olana tahammül etmeme eğilimi çok güçlüdür. Bu anlamda özellikle ırkçılığın Faşizmde herzaman belirgin bir yeri olmuştur. Faşizmin sürekli (ırkçılıkla kenetlenmiş) bir dış yabancı korkusunu canlı tutması kendisini mobilize etmesi açısından Faşizmin karakteristik özelliklerindendir.

Fasizmin basit ve anlaşılır terimler ile ördüğü ideolojik söylemi, özellikle sistemden memnun olmıyan, toplumların orta ve alt tabakalarındaki insanları eklemlendirmek ve "bünyeye" dahil etmek için çok uygundur. Geliştirilen katı fakat basit dil/söylem "eleştirel düşünce"ye meydan vermeyen bir tahayyül dünyasını belirler.

Hareket ve praksis in kutsallaştırılması yine Fasizmin belirgin ve karakteristik özelliklerinden birisidir. Hareketin kendisini kutsallaştırır ve bunun herhangi bir rasyonel düşünüş biçiminde yansıtılmasına ihtiyaç duymaz.

Dünyadaki Faşist hareketlerin listesi: [1] Bluesyboy 13:03, 27 Ocak 2007 (UTC)

Türkkan

Türkiye’de , Türkkan adlı aktif bir grup nasyonal sosyalist olduğunu kabul etmektedir . Bu sebepten ötürü Türkiye’de hiçbir dönemde doğrudan faşist ya da nasyonal sosyalist olduğunu ileri süren önemli bir siyasi hareket olmamıştırterimi teknik olarak yanlıştır .

  • Bu ifade yanlış değil. Çünkü Türkkan adlı hareketin "önemli bir siyasi hareket" olduğunu iddia etmek pek gerçekçi değil. PhilippoBruno 02:09, 6 Ağustos 2007 (UTC)

Bende ihtilalci ve post-nazi bir budistim, ama kimse Turkiyede devrimci post-nazi budistler var demiyor. Demez, neden? cunku beni kimse zitine takmazda ondan. Toplumda etkim olmadikca "sende kimsin nesin" diye sormaya ve tanimlamaya calismazlar.

Libya Katili

Kendi ülkelerinde amansız bir iç mücadele verdiler. Ne için onlara göre (Martın Ussen)erdem için,adalet için, Libya da neler yaptılar.Toplama kampları,köleleştirme, sömürgecilik,çocuk katili,ülküleri hiç bir işe yaramadı, mussolini asıldı,İtalya müttefiklerin merhametine bırakıldı. Ne bekliyordunuz ki Faşist Mussolininin ,Grazyaninin faşist İtalyası!ÖzgürBey 17:30, 10 Ekim 2007 (UTC)

tarafsız değil bence

bende bir siyasal bilimci değilim ve araştırma yaparken gördüm.Sosyalist,kapitalist,faşist gibi terimlere bakarken gördüm ve faşist teriminin açıklamasnda tarafsızlık göremedim.Lütfen kişisel görüşlerimiz ne olursa olsun yaptığımız işlerin hakkını verelim ben bir faşist değilim ama tarafsızlıktan yanayım... ÜMRAN BARAN

Hak ve Eşitlik

Nerden bu partinin faşist olduğu gibi saçma bir karara vardınız kaynak yada kanıt gösterebilecek olan varmı.

herkes kendi bildiğinin doğru olduğunu düşün se dünya nın vay haline