Tartışma:Bağımsızlık savaşı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Bağımsızlık Savaşı sayfasından yönlendirildi)

Başlık yazısı[kaynağı değiştir]

ÇTürkçe'de Kurtuluş Savaşı dendiği zaman akla şimdiki Türk Kurtuluş Savaşı maddesinde olan içerik gelir. Diğer Kurtuluş Savaşı ibarelerinin çoğunda ise başta ülke adı geçer. Kurtuluş Savaşı'na link veren maddeler bunun ispatı.

Kurtuluş Savaşı maddesinin başına anlam ayrım ibaresi konulur içeriğine Türk Kurtuluş Savaşı verilir. Kurtuluş Savaşı (anlam ayrım)da da diğer Cezayir, Amerikan vs. bağımsızlık savaşları listelnir. Yüzlerce yerde link verilen Kurtuluş Savaşı maddesine anlam ayrım koyulması doğru değil.

Bana da mantıklı geliyor. Herşeyden önce bu savaş, bir "bağımsızlık savaşı" değil. O sıralar ülke bağımlı değildi ki, insanlar bağımsızlık savaşı versin. Askeri olarak istila edilme sürecindeydi. Savaş bu istilaya karşı verildi. Savaştan önce Osmanlı Devleti bağımsızdı, savaştan sonraki devlet de bağımsızdır. Siyasi kadrolar, yönetim tarzı ve siyasi sınırlar tümden değişmiştir, hepsi bu. Siyasi erk bağlamında biri diğerinin devamıdır. Savaş sırasında bile T.C. Devleti, bağımsız bir devletti, topraklarının büyük bölümü işgal altında olsa da. Ayrıca Türkler bu savaşa "Kurtuluş Savaşı" demişler ve bu, galad-ı meşhur olmuş. Belirli bir olgunun adıdır Kurtuluş Savaşı. O yüzden ikinci sözcüğün ilk harfini büyük yazıyoruz. Türkçe vikipedi'de Kurtuluş Savaşı olmasında bir mahsur yok bence. İngilizce Wikipedya'daki maddenin girişinde de Turkish: Kurtuluş Savaşı diye belirtilmiş. Herhangi bir yabancı siyasal tarihçiye, "Osmanlı'dan sonra ne oldu" diye sorsanız, size Kurtuluş Savaşı diye diye anlatacaktır. Ve yine ayrıca "kurtuluş savaşı" diye arama yapınca karşımıza, bağımsızlık savaşlarının listelendiği bir anlam ayrım sayfası çıkıyor. Bence buna gerek yok. Doğrudan Kurtuluş Savaşı maddesine çıkabilir. Türk diye belirtmek de gerekli mi bilmiyorum, başka "kurtuluş savaşı" var mı, ben bilmiyorum. --Makedon 21:59, 5 Aralık 2006 (UTC)