Tambora kültürü
Tambora, Tambora Dağı'nın 1815'te patlamasının ardından kül ve piroklastik akıntılar sonucu yok olmuş bir köy ve kültürdür. Sumbawa adasında yer alan Tambora'da yaklaşık 10 bin kişi yaşamaktaydı. Köyü keşfeden bilim insanları, Pompeii'ye benzer şekilde küle gömülü olan seramik kaplar, bronz kaseler, cam şişeler ve evler ve köylüler buldu. Bilim insanları, köye ait geleneklerin ve konuşulan dilin ortadan kalktığına inanmaktadır. Köy, yok olmadan kısa bir süre önce batılı kâşifler tarafından ziyaret edilmiştir. Bulunan çömleklerin, Vietnam'dakilere benzemesinden ötürü Hindiçin ile ticaret yapmış olabilecekleri düşünülmektedir.
2004 kazısı
[değiştir | kaynağı değiştir]2004 yazında, Rhode Island Üniversitesi, Wilmington North Carolina Üniversitesi ve Haraldur Sigurdsson önderliğindeki Endonezya Volkanoloji Müdürlüğü'nden bir ekip, Tambora'da bir arkeolojik kazı yapmaya başlamıştır.[1] Ekip, altı haftadan fazla bir süre içinde Tambora patlaması sonucu yok olan kayıp bir kültürün ilk kanıtını keşfetmiştir. Site kalderanın 25 kilometre (16 mi) batısında, ormanın derinliklerinde ve kıyıdan 5 kilometre (3.1 mi) uzaklıktadır. Ekip, 3 metre (9.8 ft) kalınlığında bir volkanik ponza ve kül tabakasını kesmek zorunda kalmıştır
Yerin altına gömülü küçük bir evi bulmak için yeraltı radarı kullanan ekip, evde iki yetişkinin kalıntısı yanı sıra bronz kaseler, seramik kaplar, demir aletleri ve benzeri aletler bulmuştur. Bulunan eserlerin tasarımı ve bezemesi Vietnam ve Kamboçya eserleriyle benzerlik taşımaktadır. Kazı sonrası bulunan evler, eserler ve insan kalıntıları olduğu gibi korunmuştur.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "URI volcanologist discovers lost kingdom of Tambora" (Basın açıklaması). University of Rhode Island. 27 Şubat 2006. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2006.