Tallinn'in Tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tallinn'in Tarihi, küçük bir avcı-balıkçı topluluğunun[1] şu anda Tallinn'in şehir merkezi olan yerdeki varlığının ilk arkeolojik izleri, yaklaşık 5.000 yıllıktır. Sitede bulunan tarak seramik çanak çömlek yaklaşık 3000 BCE ve kordonlu çanak çömlek 2500 BCE civarındadır.[2]

Toompea Kalesi (Toompea Loss) 1050 civarında, ilk kale Tallinn - Toompea üzerine inşa edildi.[3]

Novgorod ve İskandinavya arasında önemli bir ticaret limanı olarak, Hristiyanlığın yerel halka zorla empoze edildiği 13. yüzyılın başlarında Kuzey Haçlı Seferleri döneminde Cermen Şövalyeleri ve Danimarka Krallığı'nın genişlemesi için bir hedef haline geldi. Tallinn ve kuzey Estonya'nın Danimarka yönetimi 1219'da başladı.

1285'te Tallinn, o zamanlar daha yaygın olarak Reval olarak bilinirdi, Kuzey Avrupa'daki Alman egemenliğindeki şehirlerin ticari ve askeri bir ittifakı olan Hansa Birliği'nin en kuzeydeki üyesi oldu. Danimarka kralı, 1346'da kuzey Estonya'daki diğer toprak mülkleriyle birlikte Reval'i Töton Şövalyelerine sattı. Medieval Reval, batı Avrupa'nın geri kalanı ile doğuda Novgorod ve Muscovy arasındaki ticaretin kavşağında stratejik bir konuma sahipti. Yaklaşık 8.000 nüfusa sahip olan şehir, surlar ve 66 savunma kulesi ile çok iyi bir şekilde tahkim edilmişti.

Eski Thomas adlı eski bir savaşçı figürü olan bir rüzgar gülü 1530'da Tallinn Belediye Binası'nın kulesine konuldu. Eski Thomas daha sonra şehrin popüler bir sembolü haline geldi.

Daha Protestan Reformunun ilk yıllarında, şehir Lutheranizm'e dönüştü. 1561'de Reval, İsveç'in egemenliğine girdi.

Büyük Kuzey Savaşı sırasında vebalı Tallinn, İsveç Estonya ve Livonia ile birlikte 1710'da İmparatorluk Rusya'sına teslim oldu, ancak yerel özyönetim kurumları (Reval Magistracy ve Estonya Şövalyeliği ) İmparatorluk Rusya'sında Valilik olarak kültürel ve ekonomik özerkliklerini korudu. Estonya. 1889'da Reval Kaymakamlığı kaldırıldı. 19. yüzyıl kente sanayileşmeyi getirdi ve liman önemini korudu. Yüzyılın son on yıllarında, Ruslaştırma önlemleri daha da güçlendi. Haziran 1908'de Reval kıyılarında, Çar II. Nicholas veRusya'dan Tsarina Alexandra, çocukları ile birlikte, ortak amcaları ve teyzeleri olan İngiltere Kralı VII . Bu aynı zamanda hüküm süren bir İngiliz hükümdarının Rusya'yı ilk ziyaretiydi.

24 Şubat 1918'de Reval'de (Tallinn) Estonya Bağımsızlık Bildirgesi ilan edildi. Bunu, Kasım 1918'de I. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar İmparatorluk Alman işgali izledi, ardından Tallinn bağımsız Estonya'nın başkenti oldu. II. Dünya Savaşı sırasında Estonya ilk olarak Kızıl Ordu tarafından işgal edildi ve 1940'ta SSCB'ye eklendi, ardından 1941'den 1944'e kadar Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. Alman işgali sırasında Tallinn, Sovyet hava kuvvetleri tarafından birçok hava bombardımanı olayına maruz kaldı. 9-10 Mart 1944'teki en yıkıcı Sovyet bombardımanı sırasında, kasabaya binden fazla yangın bombası atıldı, yaygın yangınlara neden oldu, 757 kişiyi öldürdü ve 20.000'den fazla Tallinn sakinini barınaksız bıraktı. Eylül 1944'te Almanların geri çekilmesinden sonra şehir tekrar Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi.

1980 Yaz Olimpiyatları sırasında, yelken (o zamanlar yatçılık olarak bilinirdi) etkinlikleri Tallinn merkezinin kuzey doğusundaki Pirita'da yapıldı. Tallinn TV Kulesi, "Olümpia" oteli, yeni Merkez Postanesi binası ve Regatta Merkezi gibi birçok bina Olimpiyatlar için inşa edildi.

1991'de bağımsız demokratik Estonya ulusu yeniden kuruldu ve modern bir Avrupa başkenti olarak hızlı bir gelişme dönemi başladı. Tallinn, 20 Ağustos 1991'de bir kez daha fiili bağımsız bir ülkenin başkenti oldu.

Tallinn tarihsel olarak üç bölümden oluşmaktadır:

  • Toompea (Domberg ) veya "Katedral Tepesi", merkezi otoritenin merkezi olmuştur - piskoposlar, Danimarkalı valiler, daha sonra Cermen Düzeninin komturları ve İsveçli ve Rus valiler. 1877'ye kadar çoğunlukla aristokrat sakinleri olan ayrı bir kasabaydı (Dom zu Reval); bugün, Estonya parlamentosu ve hükûmetinin yanı sıra bazı büyükelçilikler ve ikametgâhları barındırmaktadır.
  • All-linn veya "Old Downtown", 19. yüzyılın sonlarına kadar Toompea ile idari olarak birleşik olmayan eski Hansa ticaret şehridir. Zenginleştiği Orta Çağ ticaretinin merkeziydi.
  • Orta Çağ surlarının güneyinde bir hilal olan "yeni Estonya kasabası", bölgeye daha fazla halk yerleştikçe zamanla büyüdü. 19. yüzyılın ortalarına kadar, etnik Estonyalılar, Tallinn'in genişleyen şehir sınırları içinde yaşayanlar arasında çoğunluk olarak etnik Almanların yerini almamıştı.

Tallinn şehri hiçbir zaman yerle bir edilmedi, ancak 1524 civarında, Tallinn de dahil olmak üzere Estonya'nın birçok kasabasındaki Katolik kiliseleri Reform ateşinin bir parçası olarak yağmalandı: bu tüm Avrupa'da gerçekleşti. İkinci Dünya Savaşı'nın sonraki aşamalarında Sovyet hava kuvvetleri tarafından yoğun bir şekilde bombalanmasına rağmen, Orta Çağ'dan kalma Eski Kent'in çoğu hala cazibesini koruyor. Tallinn Eski Kenti (Toompea dahil) 1997 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası alanı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Villu Kadakas: pringlikütid Vabaduse väljakul". 25 Nisan 2009. 16 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Alas, Askur. "The mystery of Tallinn's Central Square" (Estonca). EE. 5 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2008. 
  3. ^ Ertl, Alan (2008). Toward an Understanding of Europe. Universal-Publishers. s. 381. ISBN 978-1-59942-983-0. 20 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022.