Tamil İlam Kurtuluş Kaplanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(TEKK sayfasından yönlendirildi)
Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları
Kuruluş5 Mayıs 1976
Feshediliş18 Mayıs 2009
Lider(ler)Velupillai Prabhakaran (Mayıs 2009'da öldü)
AmaçTamil etnik grubunun yaşadığı bölgede bağımsız bir devlet kurmak
Etkin bölgelerSri Lanka
İdeolojiTamil milliyetçiliği
Durum32 ülke tarafından terörist örgüt ilan edilmiştir

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları[1] veya Tamil Kaplanları (TEKK, Tamilce: தமிழீழ விடுதலைப் புலிகள், tamiḻ īḻa viṭutalaip pulikaḷ) Sri Lanka'da Tamil etnik grubunun yaşadığı bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı örgüt.

Mayıs 1976'da kurulmasından itibaren Sri Lanka'nın kuzeybatısında bağımsız bir devlet kurmak için hükümete karşı kanlı bir mücadele yürüttü. Bu mücadele, dünyadaki en uzun süren silahlı çatışmalardan biri olan Sri Lanka İç Savaşı'na dönüştü. Savaş, Mahinda Rajapakse hükûmeti döneminde, Mayıs 2009'da Sri Lanka Silahlı Kuvvetleri'nin Tamil Kaplanları'nı yenmesiyle sona erdi. 40 yıllık savaşı bitiren son hamlede 40 bin sivilinin hayatını kaybetmesine ve binlerce sivilinin evlerinden sürülmesiyle kanlı bir biçimde sonuçlanmıştır. Savaş halen daha tartışmalıdır ve dönemin yöneticilerinin uluslararası savaş mahkemesinde yargılanması talep edilmektedir.[2] Tamil Kaplanları, Hindistan,[3] ABD ve Avrupa Birliği[4] tarafından "terörist örgüt" olarak kabul edilmiştir.

Tamil Kaplanları, intihar eylemcilerinin giydiği bomba yeleğini icat etmesi ve etkin olarak kullanmasıyla bilinir.[4] Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi ve Sri Lanka Cumhurbaşkanı Ranasinghe Premadasa'nın Tamil Kaplanları tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kuyaksil, Ali, Türkiye'de Terör ve Terörün Kaynakları, [1] 2 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., erişim tarihi: 18.05.2009
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Indian Court upholds LTTE ban". 24 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2009. 
  4. ^ a b c "The Federation of American Scientists" (PDF). 11 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Mayıs 2009.