Süpürge otu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sorgum bicolor bitkisi.

Süpürge otu veya Ak Darı (Sorghum bicolor) veya süpürge darısı (Sorghum bicolor var. technicum) ev içinde kullanılacak süpürgelerin yapımında kullanılan bir bitkidir. Tohumu hayvan yemi olarak kullanılır.

Panicum miliaceum bitkisi.

Tohum taşıyan dalları kurutulmuş tohumsuz hâliyle sokak süpürgesi yapımında kullanılan çalılardan daha yumuşak, toz almaya yarayan yumuşak fırçalardan daha sert olduğu için, halı kilim ve iç mekânda yerleri süpürmeye yarayan ev süpürgeleri için çok elverişlidir.

Afrika'da tohumu geleneksel gıda maddesi olarak yetiştirilen Sorgum ile akraba bir bitkidir. Çölyak hastaları glüten içermediği için tercih etmektedir.[1]

Dallarından süpürge yapılan ama hem uzak akraba hem de benzer bir bitki olan Panicum miliaceum adlı Asya kökenli çok eski ve geleneksel bir bitkidir. Süpürge otu yetiştirilmesi su sıkıntısı olsa bile Akdeniz bölgesinde verimi yüksek olan bir yem bitkisidir. Silaj ve kuru ot sağlamak için yetiştirilir.[2]

Panicum miliaceum, buğdaygiller familyasından bir bitkidir. Türkiye’de Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilip; insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BILIMSEL GORUS (PDF). T.C.GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIGI Gida ve Kontrol Genel Mudurlugu. s. 1. 15 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. 
  2. ^ Oluk, Aylin; Yücel, Hatice; İnal, İlker; Bilgin, Feyza; Yazgan, Ertan; Serbester, Ugur (30 Nisan 2022). "Tatlı Sorgumda (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.) Yakın Kızılötesi Yansıma Spektroskopisi ile Yem Kalitesinin Belirlenmesi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 25 (2): 415-422. doi:10.18016/ksutarimdoga.vi.877978.